Idealna propozycja jako coś zielonego do obiadu. Czas przygotowanie to jedynie ugotowanie fasolki. W między czasie przygotujesz prosty dressing.
Fasolkę warto wymieszać z dressingiem kiedy jest jeszcze ciepła, bo wtedy więcej go wchłonie. I na ciepło też lepiej smakuje.
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość kaloryczna: 210 kcal
Składniki:
- fasolka szparagowa – 200 g
- musztarda dijon – 1,5 łyżeczki
- ocet winny biały lub czerwony – 1 łyżka
- oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy – 3-4 łyżki
- kapary – 2 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Nie sól wody. Kapary i musztarda są słone, więc razie potrzeby doprawisz już gotową sałatkę.
Musztardę, oliwę, ocet, pokrojone kapary i starty czosnek wymieszaj na gładki sos (najlepiej w małym słoiczku).
Kiedy fasolka będzie gotowa odlej wodę i w garnku połącz z sosem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski i podawaj jeszcze ciepłą.
Smacznego!
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Sałatka z fasolki szparagowej”