Site Overlay

Sałatka z fasolki szparagowej

Idealna propozycja jako coś zielonego do obiadu. Czas przygotowanie to jedynie ugotowanie fasolki. W między czasie przygotujesz prosty dressing.
Fasolkę warto wymieszać z dressingiem kiedy jest jeszcze ciepła, bo wtedy więcej go wchłonie. I na ciepło też lepiej smakuje.

Ilość porcji:  2 porcje
Czas przygotowania:  20 minut

Składniki:

  • fasolka szparagowa – 200 g
  • musztarda dijon – 1,5 łyżeczki
  • ocet winny biały lub czerwony – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy – 3-4 łyżki
  • kapary – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Nie sól wody. Kapary i musztarda są słone, więc razie potrzeby doprawisz już gotową sałatkę.
Musztardę, oliwę, ocet, pokrojone kapary i starty czosnek wymieszaj na gładki sos (najlepiej w małym słoiczku).
Kiedy fasolka będzie gotowa odlej wodę i w garnku połącz z sosem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski i podawaj jeszcze ciepłą.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna210 kcal11%
Tłuszcz20 g29%
Węglowodany7 g3%
Białko3 g6%
Błonnik4 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

sałatka z fasolki, kapary, fasolka szparagowa

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Sałatka z fasolki szparagowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *