Ta zupa to super pomysł na wrześniowy obiad. Papryka pokrojona w kostkę i duszona na małym ogniu powoli uwalnia swój smak, a dodatek jabłek lekko dosładza zupę.
Wypróbujcie koniecznie to połączenie. Polecam!
Ilość porcji: 5 porcji
Czas przygotowania: 45-60 minut
Wartość energetyczna: 250 kcal
Składniki:
- papryka – 6 dużych sztuk / około 1,5 kg
- cebula – 2 sztuki
- pomidory – 1 kg
- czosnek – 3 ząbki
- jabłka – 2 sztuki
- masło – 3 łyżki
- gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
- kurkuma – ½ łyżeczki
- woda – 1 litr
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
- Paprykę umyj, wydrąż środek i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj do garnka z cebulą, wsyp przyprawy i podsmaż chwilę. Następnie dodaj trochę wody i duś na najmniejszym ogniu około 25 minut.
- Pomidory umyj i pokrój w kostkę, jabłka zetrzyj na tarce i dodaj wszystko do garnka. Wlej resztę wody. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodaj trochę wody.
- Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie zblenduj całość na gładko.
- Podawaj z natką pietruszki i ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Okiem dietetyka:
- 1 porcja zupy to 3 zalecane porcje warzyw
- jedz dowoli, nie musisz specjalnie przejmować się kalorycznością zupy
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
Czegoś takiego jeszcze nie jadłam! Brzmi fantastycznie, uwielbiam takie nieoczywiste połączenia. Czas wypróbować!
Polecam! Ta zupa jest naprawdę pyszna. Jabłka dodają lekkiej słodyczy. Super połączenie!