Site Overlay

Krem z papryki i jabłek

Ta zupa to super pomysł na wrześniowy obiad. Papryka pokrojona w kostkę i duszona na małym ogniu powoli uwalnia swój smak, a dodatek jabłek lekko dosładza zupę.
Wypróbujcie koniecznie to połączenie. Polecam!

Ilość porcji: 5 porcji
Czas przygotowania: 45-60 minut
Wartość energetyczna: 250 kcal

Składniki:

  • papryka – 6 dużych sztuk / około 1,5 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • pomidory – 1 kg
  • czosnek – 3 ząbki
  • jabłka – 2 sztuki
  • masło – 3 łyżki
  • gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
  • kurkuma – ½ łyżeczki
  • woda – 1 litr
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
  2. Paprykę umyj, wydrąż środek i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj do garnka z cebulą, wsyp przyprawy i podsmaż chwilę. Następnie dodaj trochę wody i duś na najmniejszym ogniu około 25 minut.
  3. Pomidory umyj i pokrój w kostkę, jabłka zetrzyj na tarce i dodaj wszystko do garnka. Wlej resztę wody. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodaj trochę wody.
  4. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie zblenduj całość na gładko.
  5. Podawaj z natką pietruszki i ulubionym pieczywem.

Smacznego!

Zupa krem z papryki i jabłek z parmezanem i pestkami dyni

Okiem dietetyka:

  • 1 porcja zupy to 3 zalecane porcje warzyw
  • jedz dowoli, nie musisz specjalnie przejmować się kalorycznością zupy

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

3 thoughts on “Krem z papryki i jabłek

Skomentuj Ksenia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *