Site Overlay

Krem z papryki i jabłek

Ta zupa to super pomysł na wrześniowy obiad. Papryka pokrojona w kostkę i duszona na małym ogniu powoli uwalnia swój smak, a dodatek jabłek lekko dosładza zupę.
Wypróbujcie koniecznie to połączenie. Polecam!

Ilość porcji: 5 porcji
Czas przygotowania: 45-60 minut

Składniki:

  • papryka – 6 dużych sztuk / około 1,5 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • pomidory – 1 kg
  • czosnek – 3 ząbki
  • jabłka – 2 sztuki
  • masło – 3 łyżki
  • gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
  • kurkuma – ½ łyżeczki
  • woda – 1 litr
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
  2. Paprykę umyj, wydrąż środek i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj do garnka z cebulą, wsyp przyprawy i podsmaż chwilę. Następnie dodaj trochę wody i duś na najmniejszym ogniu około 25 minut.
  3. Pomidory umyj i pokrój w kostkę, jabłka zetrzyj na tarce i dodaj wszystko do garnka. Wlej resztę wody. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodaj trochę wody.
  4. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie zblenduj całość na gładko.
  5. Podawaj z natką pietruszki i ulubionym pieczywem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna250 kcal13%
Tłuszcz12 g17%
Węglowodany40 g15%
Białko6 g12%
Błonnik11 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zupa krem z papryki i jabłek z parmezanem i pestkami dyni

Okiem dietetyka:

  • 1 porcja zupy to 3 zalecane porcje warzyw
  • jedz dowoli, nie musisz specjalnie przejmować się kalorycznością zupy

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

3 thoughts on “Krem z papryki i jabłek

Pozostaw odpowiedź Ksenia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *