Site Overlay

Papryka – królowa jesieni i kuchni węgierskiej należy do rodziny roślin psiankowatych i przywędrowała do nas z Ameryki Południowej.
“Uprawa papryki rozpowszechniła się we wszystkich krajach Europy południowej. W Polsce spotyka się ją jednak rzadko, gdyż źle znosi niskie, wiosenne temperatury” – taką informację znalazłam w książce “Na nasze stoły. Warzywa mało znane” z 1976 roku. Te czasy na szczęście już dawno minęły, a papryka jest dostępna przez cały rok.
Oczywiście najlepiej kupować ją w sezonie kiedy jest tania i pełna smaku.

Istnieją setki odmian papryki, z których możemy wybierać.
Do łagodnych i delikatnych potraw, marmolad czy leczo idealnie sprawdzą się odmiany Bell, Cherry, Cubanelle, Poblano i Tomato. Ta ostatnia wykorzystywana jest do produkcji przyprawy paprykowej.
Amatorom pikantnych potraw proponuję papryki odmian Anaheim, Cayenne, Habanero, Jalapeno, Serrano.

A skąd nazwa chili? Jest to nazwa ogólna jaką określa się owoce niektórych odmian papryki o bardzo ostrym smaku. Różnią się między sobą ostrością, smakiem i aromatem. Mogą być lekko pikantne i piec tylko przez moment, albo powalać ostrością na kolana. Za pomocą chili można urozmaicać, zmieniać i poprawiać smak wszelkiego typu potraw.

Kupując i używając w kuchni papryki chili należy najpierw określić jej ostrość, żeby nie zepsuć całego dania. Najlepiej sprawdzić to przez polizanie papryki, a potem ostrożnie nadgryźć. Jeśli zacznie bardzo piec pamiętaj, żeby nie popijać jej wodą, ponieważ to intensyfikuje ostry smak. Pieczenie najlepiej złagodzić szklanką mleka lub niewielką ilością jogurtu.

Wiele ciekawych odmian bez problemu można znaleźć w dużych marketach lub bazarkach. Nie bójcie się i próbujcie nowości. Teraz jest ku temu najlepszy czas.

Paprykę można wykorzystać do różnego rodzaju potraw – od węgierskiego leczo pełnego przypraw i warzyw po aromatyczne makarony z dodatkiem limonki i imbiru. Nadaje się na surowo w sałatce, do pieczenia, do gotowania i duszenia. Warzywo uniwersalne.

Mam nadzieję, że moje paprykowe propozycje przypadną Wam do gustu.

1 thought on “Papryka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *