Site Overlay

Risotto z pieczoną papryką

Jak zrobić dobre risotto już kiedyś Wam pisałam. Potrzebny jest bulion, odpowiedni ryż i cierpliwość. Chociaż wyczytałam niedawno w książce kucharskiej, że risotto to taki fast food, bo nie trzeba go stale doglądać, robi się chwilę i w tym samym czasie można zająć się czymś innym. A na dodatek smakuje obłędnie.
Wypróbujcie je koniecznie jest pyszne. Ja to w ogóle uwielbiam pieczoną paprykę, więc pochłaniam ją w każdej postaci. Z kremowym ryżem też jest pyszna!

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • papryka czerwona – 3 duże sztuki
  • pomidory – 3 sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • bulion warzywny – 700ml
  • ryż arborio – 200g
  • masło – 20g
  • parmezan – 20g
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem.
  2. Pomidory przekrój na pół i razem z papryką wstaw do piekarnika na 30 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij warzywa z piekarnika, przykryj całość folią aluminiową i zostaw na kilka minut. Dzięki temu łatwiej usuniesz skórkę z papryki.
  4. Upieczone pomidory i jedną paprykę zblenduj na gładko i połącz z bulionem. 2 pozostałe papryki pokrój w kostkę i odłóż na bok.
  5. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, dodaj suchy ryż i porcjami wlewaj bulion. W tym czasie co jakiś czas mieszaj. Ryż powinien wchłonąć cały płyn.
  6. Kiedy ryż będzie miękki dodaj pokrojoną paprykę. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
  7. Na koniec dodaj masło i wymieszaj.
  8. Podawaj ze startym parmezanem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna304 kcal15%
Tłuszcz7 g10%
Węglowodany57 g22%
w tym cukry7 g8%
Białko9 g18%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Risotto z pieczoną papryką

Okiem dietetyka:

  • 1 porcja risotto to 2 porcje warzyw z zalecanej dziennej porcji

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Risotto z pieczoną papryką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *