Jak zrobić dobre risotto już kiedyś Wam pisałam. Potrzebny jest bulion, odpowiedni ryż i cierpliwość. Chociaż wyczytałam niedawno w książce kucharskiej, że risotto to taki fast food, bo nie trzeba go stale doglądać, robi się chwilę i w tym samym czasie można zająć się czymś innym. A na dodatek smakuje obłędnie.
Wypróbujcie je koniecznie jest pyszne. Ja to w ogóle uwielbiam pieczoną paprykę, więc pochłaniam ją w każdej postaci. Z kremowym ryżem też jest pyszna!
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut
Wartość energetyczna: 304 kcal
Składniki:
- papryka czerwona – 3 duże sztuki
- pomidory – 3 sztuki
- cebula – 1 sztuka
- bulion warzywny – 700ml
- ryż arborio – 200g
- masło – 20g
- parmezan – 20g
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem.
- Pomidory przekrój na pół i razem z papryką wstaw do piekarnika na 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij warzywa z piekarnika, przykryj całość folią aluminiową i zostaw na kilka minut. Dzięki temu łatwiej usuniesz skórkę z papryki.
- Upieczone pomidory i jedną paprykę zblenduj na gładko i połącz z bulionem. 2 pozostałe papryki pokrój w kostkę i odłóż na bok.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, dodaj suchy ryż i porcjami wlewaj bulion. W tym czasie co jakiś czas mieszaj. Ryż powinien wchłonąć cały płyn.
- Kiedy ryż będzie miękki dodaj pokrojoną paprykę. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj masło i wymieszaj.
- Podawaj ze startym parmezanem.
Smacznego!
Okiem dietetyka:
- 1 porcja risotto to 2 porcje warzyw z zalecanej dziennej porcji
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Risotto z pieczoną papryką”