Site Overlay

Ziemniaki z grzybami al forno

Al forno dokładnie oznacza pieczony. Są to po prostu ziemniaki pieczone z grzybami.
Można je potraktować jako samodzielne danie np obiad lub kolację, albo dodatek do sałaty czy ryby. Do przepisu można użyć pieczarek, boczniaków lub grzybów leśnych. Wykorzystajcie to co macie pod ręką. Ja wymieszałam pieczark z grzybami leśnymi i wyszło pyszne.
Nie rezygnujcie z oliwy truflowej. Warto jej użyć, bo dodaje niesamowitego aromatu.

Ilość porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki:

  • ziemniaki – 750g
  • cebula – 2 sztuki (około 200g)
  • czosnek – 3 ząbki
  • pieczarki – 200g
  • suszone grzyby leśne – 40g
  • jajka – 3 sztuki
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • serek wiejski – 150g
  • olej do pieczenia – 4 łyżki (40g)
  • parmezan – 30g
  • oliwa truflowa – ½ łyżeczki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C bez termoobiegu.
  2. Grzyby leśne zalej wrzątkiem do namoczenia.
  3. Obierz ziemniaki i pokrój je w łódeczki, to samo zrób z cebulą. Warzywa wymieszaj z 2 łyżkami oleju, przełóż do naczynia i wstaw do piekarnika na 50 minut.
  4. W tym czasie obierz pieczarki i pokrój na połowę, grzyby leśne odsącz z wody, czosnek zetrzyj na tarce. Po upływie 50 minut dodaj te składniki do naczynia z ziemniakami wymieszaj z resztą oleju (2 łyżkami), dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na następne 20 minut.
  5. Jajka ubij na gładką masę, dodaj do niej serek wiejski, posiekany drobno szczypiorek i oliwę truflową. Masą jajeczną zalej ziemniaki i całość posyp startym parmezanem. Wstaw naczynie do piekarnika na 10 minut.
  6. Podawaj na ciepło samo lub z dodatkiem sałaty.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna570 kcal29%
Tłuszcz24 g34%
Węglowodany64 g25%
Białko25 g50%
Błonnik7 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Ziemniaki z grzybami al forno

Okiem dietetyka: 

  • 1 porcja dania zawiera dużo pełnowartościowego białka i 75% dziennego zapotrzebowania na wapń
  • Warto dodać do tych ziemniaków zieloną sałatę. Będzie to idealny sposób na pożywny, wegetariański obiad
  • 1 porcja zawiera stosunkowo sporo kalorii, więc nie przesadzaj z ilością.

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Ziemniaki z grzybami al forno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *