Lubię dania jednogarnkowe, które w połączeniu z ryżem, ziemniakami lub makaronem dają pyszny, sycący obiad. I to jest właśnie takie danie. Aromatyczne i rozgrzewające – idealne na chłodne wieczory.
W oryginalnym przepisie Jamie połączył kalafior i ser panir, ale sera nie upolowałam, więc dołożyłam drugą porcję kalafiora. I tak wyszło super smaczne.
Polecam w połączeniu z białym ryżem.
Ilość porcji: 4 – 5 porcji
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Wartość energetyczna: 176 kcal
Składniki:
- nerkowce – 70g
- kalafior – 800g
- jogurt naturalny – 3 łyżki
- szafran – szczypta
- cytryna – 1 sztuka
- wędzona papryka – 1 łyżeczka
- cynamon – ½ łyżeczki
- goździki mielone – ¼ łyżeczki
- kardamon – ¼ łyżeczki
- czosnek – 4 ząbki
- cebula – 1 sztuka
- imbir – kawałek ok 5cm
- suszone pomidory – 5 sztuk
- ostra mielona papryka – ½ łyżeczki
- olej – 3 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu.
- Nerkowce i szafran zalej wrzątkiem (700 ml) i odstaw do namoczenia.
- W tym czasie umyj i podziel kalafiora na nieduże różyczki.
- W miseczce wymieszaj jogurt, skórkę otartą z cytryny, wędzoną paprykę, olej i łyżeczkę soli. Kalafiora wymieszaj dokładnie z jogurtem, przełóż do naczynia i wstaw do piekarnika na 30 minut.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek i imbir pokrój w plasterki, dodaj przyprawy i smaż całość na odrobinie oleju. Dodaj następnie orzechy razem z wodą, suszone pomidory i zblenduj całość na gładki sos.
- Sos wymieszaj z kalafiorem i wstaw ponownie do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie kalafior powinien być miękkie, a sos powinien zgęstnieć. W razie potrzeby zostaw całość w piekarniku jeszcze na około 10 minut.
- Podawaj z ulubionym dodatkiem.
Smacznego!
Okiem dietetyka:
- 1 porcja zawiera 2 porcje warzyw i 10g dobroczynnego błonnika
- Fajnym pomysłem będzie dodanie do całego dania puszki cieciorki – porcji strączków. Jedzmy strączki to nasz superfood!
- Jedz to danie do woli i nie licz kalorii.
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Kalafiorowa tikka masala”