Pyszny aromatyczny grzybowy bulion. Nie potrzeba wielu umiejętności, żeby powstał super obiad. Kilka składników, piekarnik, garnek i trochę czasu – oto przepis na sukces.
Do dzieła!
Przepis pochodzi z książki Wege Jamiego Olivera, ale jest trochę zmieniony, dostosowany do zawartości mojej lodówki.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina
Wartość energetyczna: 300 kcal
Składniki:
- świeży imbir – spory kawałek, około 12cm
- czosnek – 1 główka
- cebula – 1 duża sztuka
- świeże chilli – 1 sztuka
- bulion warzywny – 2 litry
- pomidory koktajlowe – 200g
- liście limonki kaffir – 10 sztuk
- mieszanka grzybów – 230g *
- ocet winny – 2 łyżki
- sos sojowy – 2 łyżki
- makaron ryżowy – 160g
- olej do pieczenia
- sól
*w mojej zupie znalazły się pieczarki (160g), grzyby mun (25g), suszone borowiki (50g)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Obrany imbir rozgnieć nożem, obraną cebulę przekrój na pół, obierz czosnek i przełóż wszystko razem z papryczką chilli do brytfanki i skrop odrobiną oleju do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 minut.
- Po tym czasie przełóż całość do garnka, dodaj suszone grzyby, liście kaffir, ocet, sos sojowy, pomidory koktajlowe i zalej wszystko bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
- Na końcu dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i gotuj jeszcze przez 15-20 minut. Pieczarki powinny być miękkie. W razie potrzeby dopraw bulion solą lub sosem sojowym.
- Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Podawaj zupę z makaronem.
Smacznego!
Okiem dietetyka:
- Grzyby to źródło białka i witamin z grupy B.
- Główne źródło węglowodanów w tym daniu to makaron ryżowy.
- Jedz do woli!
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
Zupa przepychota! Na pewno nie raz zagości na stole :)) Czekam na kolejne przepisy z niecierpliwością!
Pysznie wygląda ta zupka, aromatycznie i kolorowo. A wiadomo, że jedzą najpierw oczy 😉