Site Overlay

Grzanki po grecku

Oto dowód na to, że kanapka nie musi być nudna. Idealna kolację lub drugie śniadanie. Rodzaj dodatków oczywiście wymieniajcie na te, które lubicie najbardziej.
Przepis oczywiście od Jamiego Olivera.

Ilość porcji:  2 porcje
1 porcja: 2 grzanki
Czas przygotowania:  30 minut
Wartość energetyczna: 400 kcal

Składniki:

  • czerwona cebula – ½ sztuki
  • ocet winny – 2 łyżki
  • ser feta – 20g
  • suszone morele – 6 sztuk
  • ser cheedar – 60g (4 plasterki)
  • pomidor – 1 sztuka
  • rukola – 1 garść
  • chleb – 4 kromki
  • ogórek zielony – mały kawałek
  • jogurt naturalny – 50g
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w plasterki i wymieszaj z octem winnym. Pozostaw na 15 minut do marynowania. W tym czasie przygotuj resztę składników.
  2. Suszone morele zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut, żeby odrobinę zmiękły.
    Nadziej je następnie serem feta.
  3. Ogórka obierz ze skóry, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i solą. Odstaw na bok.
  4. Na pieczywo połóż po jednym plasterku sera cheedar i włóż do piekarnika, by lekko się zapiekły. Włóż obok morele suszone, żeby feta lekko się rozpuściła.
  5. Na kromkę chleba połóż rukolę, marynowaną cebulę, pomidora, morele i przykryj drugą kromką. Przygotuj tak samo drugą grzankę.
  6. Podawaj z sosem jogurtowym.

Smacznego!

chleb, warzywa, pomidor, sos, jogurt, deska, stół, książka, przepis, zdjęcie, rukola, ser, obad, lunch,

Okiem dietetyka:

  • 1 kanapka zawiera 1 porcję warzyw z 5 zalecanych
  • Duża ilość białka i błonnika
  • Modyfikując pieczywo możesz dodać więcej węglowodanów złożonych (chleb razowy lub czystoziarnisty)
  • Do kanapki dodaj swoje ulubione warzywa i jedz do woli!

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Grzanki po grecku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *