Site Overlay

Szybki smażony ryż

Prawdopodobnie większość z nas zna wersję tego dania, którą można zamówić “u Chińczyka”. To jest wersja domowa sto razy lepsza i zdrowsza.
Rodzaj warzyw można modyfikować w zależności od pory roku. Dodajcie to co lubicie.
Ja użyłam czarnego ryżu, ale spokojnie można go zastąpić ryżem białym.
Przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany.

Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 40 minut
Wartość energetyczna: 733 kcal

Składniki:

  • ryż – 250g
  • szpinak świeży – 100g
  • zielony groszek – 100g
  • brokuł – 100g
  • szczypiorek – ½ pęczka
  • imbir świeży – kawałek ok 2cm
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • olej sezamowy – 1 łyżka
  • ocet winny – 1 łyżka
  • jajka – 4 sztuki
  • sezam – 1 łyżka
  • olej do smażenia – 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Brokuły obierz i ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  3. Na patelni rozgrzej olej dodaj szpinak, groszek i ugotowane brokuły, starty imbir. Smaż prze chwilę, żeby warzywa zrobiły się przyrumienione. Następnie dodaj olej sezamowy, ocet i sos sojowy. Wymieszaj całość i przełóż na talerz.
  4. Ugotowany ryż przełóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Wyrównaj całość i smaż bez mieszania około 3 minut.
  5. Następne wyłącz gaz, wbij na ryż jajka i przykryj pokrywką. Od ciepła ryżu jajka się zetną. Kiedy będą gotowe przełóż na talerz i podawaj z warzywami.

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Szybki smażony ryż

 

Okiem dietetyka: 

  • Pełnowartościowy posiłek – białko, super zdrowe zielone warzywa i ciemny ryż.
  • 1 porcja ma sporo kalorii, więc najlepiej zjeść to danie jako obiad lub wczesna kolacja.

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *