Prawdopodobnie większość z nas zna wersję tego dania, którą można zamówić “u Chińczyka”. To jest wersja domowa sto razy lepsza i zdrowsza.
Rodzaj warzyw można modyfikować w zależności od pory roku. Dodajcie to co lubicie.
Ja użyłam czarnego ryżu, ale spokojnie można go zastąpić ryżem białym.
Przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany.
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 40 minut
Wartość energetyczna: 733 kcal
Składniki:
- ryż – 250g
- szpinak świeży – 100g
- zielony groszek – 100g
- brokuł – 100g
- szczypiorek – ½ pęczka
- imbir świeży – kawałek ok 2cm
- sos sojowy – 2 łyżki
- olej sezamowy – 1 łyżka
- ocet winny – 1 łyżka
- jajka – 4 sztuki
- sezam – 1 łyżka
- olej do smażenia – 1 łyżka
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Brokuły obierz i ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej olej dodaj szpinak, groszek i ugotowane brokuły, starty imbir. Smaż prze chwilę, żeby warzywa zrobiły się przyrumienione. Następnie dodaj olej sezamowy, ocet i sos sojowy. Wymieszaj całość i przełóż na talerz.
- Ugotowany ryż przełóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Wyrównaj całość i smaż bez mieszania około 3 minut.
- Następne wyłącz gaz, wbij na ryż jajka i przykryj pokrywką. Od ciepła ryżu jajka się zetną. Kiedy będą gotowe przełóż na talerz i podawaj z warzywami.
Smacznego!
Okiem dietetyka:
- Pełnowartościowy posiłek – białko, super zdrowe zielone warzywa i ciemny ryż.
- 1 porcja ma sporo kalorii, więc najlepiej zjeść to danie jako obiad lub wczesna kolacja.
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.