Oto super pomysł na kolację. Masa warzyw z zapiekanymi jajkami. Nie potrzeba wiele pracy, a efekt jest naprawdę super. Przepis idealny na zimę, kiedy na bazarach praktycznie tylko warzywa korzeniowe.
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Wartość energetyczna: 340 kcal
Składniki:
- seler korzeń – ½ sztuki
- cebula- 1 sztuka
- ziemniaki – 250g
- marchewka – 2 sztuki
- szczypiorek – 1 pęczek
- musztarda ziarnista – 1 łyżka
- jajka – 2 sztuki
- olej do pieczenia – 3 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220°C bez termoobiegu.
- Obierz warzywa ze skóry. Selera i ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, cebulę na osiem części, a marchewkę zetnij na wstążki (ja to robię obieraczką). Przełóż całość do naczynia do zapiekania.
- Szczypiorek pokrój drobno, przełóż do warzyw i wymieszaj wszystko z olejem. Dopraw solą i pieprzem.
- Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i pozostaw naczynie na ok 10 minut, żeby warzywa ładnie się przyrumieniły.
- Następnie zrób w warzywach dwa zagłębienia i wbij jajka. Włóż naczynie do piekarnika na ok 5 minut, żeby jajka zdążyły się ściąć.
- Podawaj jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Okiem dietetyka:
- Pełnowartościowy posiłek – sporo białka zwierzęcego i błonnika.
- 1 porcja zawiera 3 porcje warzyw z 5 zalecanych.
- Nie licz kalorii, jedz do woli.
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
Same plusy:) Bardzo smaczna i jeszcze dosyć szybko się robi. Dla mnie wręcz idealna na kolację:)
Cieszę się, że smakowała ,) Miłego dnia!
O proszę, o takiej formie zapiekanki jeszcze nie słyszałam, ale chyba trzeba czegoś nowego spróbować 🙂
Koniecznie trzeba spróbować. Naprawdę szybko się ją robi i jest super smaczna. Fajna na kolację.
Mniam! Kradnę ten przepis, bo wygląda naprawdę pysznie 🙂