Site Overlay

Zupa z czarnej fasoli na ostro

Ta zupa to strzał w dziesiątkę.Podeszłam do niej dość sceptycznie. Wydawało mi się, że fasola, cebula i kmin rzymski nie do końca do siebie pasują, ale najwidoczniej muszę się jeszcze dużo nauczyć.
Pyszna jest! Dodatek fety i kolendry super podkręca smak. Wypróbujcie ją koniecznie. W mojej kuchni zagości na stałe.

Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania:  40 minut
Wartość energetyczna: 303 kcal

Składniki:

  • cebula czerwona – 1,5 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • fasola czarna – 1 puszka z zalewą (400g)
  • kmin rzymski mielony – ½ łyżeczki
  • ostra mielona papryka – ½ łyżeczki
  • ser feta – 40 g
  • świeża kolendra – 6 gałązek
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek i seler naciowy pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Cebula powinna ładnie się zrumienić. Dodaj kmin i paprykę, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę.
  2. Do garnka przełóż warzywa z przyprawami, wlej zawartość puszki z fasolą (razem z zalewą) i dodaj jeszcze jedną puszkę wody. Gotuj na małym ogniu. Zupa powinna ładnie zgęstnieć.
  3. Odłóż na bok trochę zupy (do przybrania), a resztę zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Gorącą zupę podawaj z posiekaną kolendrą, fasolą z gotowania i odrobiną pokruszonej fety.

Smacznego!

fasola, zupa, obiad, kolendra, feta, cebula, książka, talerz, stół, miska, przepis

Okiem dietetyka:

  • 1 porcja to 1/3 zalecanej dziennej dawki dobroczynnego błonnika
  • Duża dawka białka roślinnego
  • Jedz do woli!

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

2 thoughts on “Zupa z czarnej fasoli na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *