Kiedyś pisałam Wam, że nie potrafię zrobić smacznej faszerowanej papryki. Zawsze było coś nie tak z farszem. A to za mdły, słabo doprawiony, a to zbyt luźny i jakiś taki bez polotu. To się zmieniło kiedy odkryłam ten (tutaj link) przepis. Ale pojawiła się nowa książka kucharska Jamiego i oto jest kolejny przepis na cudowną, faszerowaną paprykę. W smaku jest boska. Ma lekko indyjski klimat i przygotowanie jej zajmuje naprawdę pół godziny.
Koniecznie jej spróbujcie!
Papryki fajnie smakują z łyżką jogurtu naturalnego lub z sosem orzechowym (z tego przepisu).
Ilość porcji: 4 porcje
1 porcja: 1 papryka (2 połówki)
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Wartość energetyczna: 387 kcal
Składniki:
- ziemniaki – 500g
- bataty – 500g
- papryka – 4 sztuki różnego koloru
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 4 ząbki
- przecier pomidorowy – 2 łyżeczki
- ser feta – 40g
- pistacje – 20g
- ostra mielona papryka – ½ łyżeczki
- kmin rzymski – 1 łyżeczka
- goździki mielone – ¼ łyżeczki
- mielona kolendra – 2 łyżeczki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu.
- Ziemniaki i bataty obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości oleju.
- Ugotowane ziemniaki ubij widelcem (mogą zostać większe kawałki). Dodaj do nich cebulę i czosnek, przecier pomidorowy, paprykę mieloną, kmin rzymski, goździki i kolendrę. Wymieszaj całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Papryki przekrój na pół i nadziej farszem ziemniaczanym. Posyp pokruszoną fetą i wstaw do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie papryka powinna być miękka, a farsz ładnie przypieczony.
- Podawaj z pokruszonymi pistacjami.
Smacznego!
Okiem dietetyka:
- 1 porcja papryk to 3 z proponowanych 5 porcji warzyw.
- Nie obawiaj się kalorii, jedz do woli.
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Faszerowana papryka”