Musaka to flagowe danie kuchni greckiej. Bazą są pyszne, dojrzałe pomidory, bakłażany i mięso mielone. W wersji wegetariańskiej mięso zostało zamienione na ziemniaki. Całość zalana jest grzybowym sosem. I pomimo tego, że jest przy tym daniu trochę pracy to warto, bo pyszne.
Przepis pochodzi oczywiście z książki Jamiego Olivera Wege.
Ilość porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 2 godziny
Wartość energetyczna: 376 kcal
Składniki:
- suszone grzyby – 40g
- cebula – 2 szt
- czosnek – 1 główka
- bakłażany – 800g
- ziemniaki – 1kg
- pomidory w puszce – 800g (2 puszki)
- ser feta – 150g
- jajka – 2 duże sztuki
- mleko – 500ml
- cynamon – ¼ łyżeczki
- oregano suszone – 3 łyżeczki
- ocet winny – 2 łyżki
- gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu.
- Suszone grzyby zalej 500 ml wrzątku i odstaw do namoczenia.
- Bakłażany umyj i pokrój na plasterki ok 0,5cm. Ułóż na blaszce do pieczenia, posmaruj odrobiną oleju i wstaw do piekarnika na 40 minut.
- W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w plastry podobnej grubości.
- Do garnka przełóż pokrojone ziemniaki, zalej je wodą po moczeniu grzybów, wlej pomidory i jedną puszkę wody.
- Gotuj całość 45 minut na wolnym ogniu.
- Cebulę i czosnek pokrój w cienkie plasterki. Usmaż na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem octu, cynamonu i oregano. W międzyczasie mieszaj. Cebula powinna zrobić się szklista i lepiąca.
- Kiedy ziemniaki z pomidorami będą gotowe połącz je z cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
- Do naczynia przełóż mleko, jajka, namoczone grzyby, połowę sera feta i gałkę muszkatołową. Zblenduj całość na gładką masę.
- Piekarnik rozgrzej do 200°C.
- Na spód naczynia przełóż połowę warzyw z garnka, przykryj to połową bakłażanów i zalej połową masy jajeczno-grzybowej. Następnie znowu ziemniaki z pomidorami, bakłażany, masa jajeczno-grzybowa i na koniec połowa pokruszonej fety.
- Wstaw naczynie do piekarnika na godzinę. Nie krój od razu, bo zapiekanka będzie zbyt luźna. Odczekaj około 30 minut z podawaniem.
Smacznego!
Okiem dietetyka:
- Pełnowartościowy posiłek z dużą ilością białka.
- 1 porcja zapiekanki to 2 porcje z zalecanych 5 porcji warzyw.
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
Fajnie, że w wersji warzywnej 🙂