Site Overlay

Jak jeść zdrowo i nie zbankrutować?

Oto kilka trików, jak kupować zdrowe produkty i nie wydać przy tym całej wypłaty

Sezonowość przede wszystkim

Stawiaj na sezonowe, lokalne produkty. Warzywa i owoce kupowane w szczycie sezonu są tańsze i mają więcej wartości odżywczych. Zimą wybieraj warzywa korzeniowe (marchew, buraki, pietruszka, seler) i mrożonki , wiosną i latem świeże owoce i młode warzywa.

Rób domowe pasty do chleba

Wiele sklepów oferuje spory asortyment past do pieczywa. Mają one całkiem niezłe składy, ale są w mojej ocenie dosyć drogie i smakują wszystkie bardzo podobnie. Jeśli masz w domu blender zrobienie pasty zajmie Ci 15 minut. Bazą mogą być ciecierzyca, fasola, ryż. Wybierz swoje ulubione składniki i miej je zawsze w lodówce. Domowa pasta jest według mnie smaczniejsza, zdrowsza i zdecydowanie tańsza od sklepowej.

Kupuj polskie superfoods

Tak zwanych superfoods jest sporo – nasiona chia, goji, chlorella, owoce noni… Mają one sporo wartości prozdrowotnych i kupienie ich raz na jakiś czas jest fajnym rozwiązaniem, ale skupmy się na produktach zdecydowanie tańszych, a równie wartościowych. Produkty takie jak siemię lniane (zmielone przed spożyciem), kasza jaglana, jarmuż, natka pietruszki, czarna porzeczka, aronia, olej rzepakowy zawierają ogrom wartości odżywczych. Są dużo tańsze i warto się z nimi polubić.

Zboża, nasiona i orzechy kupuj w większych ilościach

Wybierz produkty, z których stale korzystasz i kupuj je w sklepach internetowych, bo często mają niższe ceny i sprzedają je w większych opakowaniach. Jeśli orzechów i różnego rodzaju kaszy używasz na co dzień to tym sposobem zaoszczędzisz i pieniądze i czas.

Kupuj nasiona na kiełki i siej w domu

Kiełki to taki superfood. Mają wiele wartości odżywczych i warto wprowadzić je do codziennej diety. Ale kupowanie co 2-3 dni pudełeczka kiełków to spory wydatek. Dlatego warto zaopatrzyć się w nasiona i siać samemu. Będą nam do tego potrzebne: tacka, kawałek gazy, butelka ze spryskiwaczem i ulubione nasiona. Kilka dni i gotowe.

Kupuj warzywa i owoce w promocji

Kupujmy tylko te warzywa i owoce, które na pewno zużyjemy. Te, z których codziennie korzystamy. Nie jestem fanką kupowania dziwnych owoców lub warzyw (typu khaki czy inny kumkwat), bo jest promocja. Zazwyczaj nie wiadomo co z tym zrobić. Jeśli naprawdę masz ochotę spróbować czegoś nowego to po prostu to kup. Bez promocji.
Uwaga na produkty z pleśnią! Nie odkrawamy kawałka, wyrzucamy całość!!

Korzystaj z promocji 3 za 2

Wiele sklepów oferuje promocje typu “kup więcej i zaoszczędź jeszcze więcej”. Wszystko fajnie, ale z głową. Tutaj też działa zasada – kup tylko to z czego korzystasz np. mąka, pomidory w puszcze, strączki. I najlepiej produkty z dłuższym terminem ważności.

Wybieraj marki własne

Praktycznie wszystkie większe sklepy mają w swojej ofercie tzw. marki własne. Te produkty bardzo często mają dobry skład, na pewno nie gorszy od “markowych” odpowiedników, a mają dużo niższą cenę. Ja bardzo często wybieram nabiał, kakao, makaron, mrożonki, puszki z marek własnych danego sklepu, bo są sporo tańsze od tych samych produktów ze znanym logo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *