Site Overlay

Jak jeść zdrowo i nie zbankrutować?

Oto kilka trików, jak kupować zdrowe produkty i nie wydać przy tym całej wypłaty

Sezonowość przede wszystkim

Stawiaj na sezonowe, lokalne produkty. Warzywa i owoce kupowane w szczycie sezonu są tańsze i mają więcej wartości odżywczych. Zimą wybieraj warzywa korzeniowe (marchew, buraki, pietruszka, seler) i mrożonki , wiosną i latem świeże owoce i młode warzywa.

Rób domowe pasty do chleba

Wiele sklepów oferuje spory asortyment past do pieczywa. Mają one całkiem niezłe składy, ale są w mojej ocenie dosyć drogie i smakują wszystkie bardzo podobnie. Jeśli masz w domu blender zrobienie pasty zajmie Ci 15 minut. Bazą mogą być ciecierzyca, fasola, ryż. Wybierz swoje ulubione składniki i miej je zawsze w lodówce. Domowa pasta jest według mnie smaczniejsza, zdrowsza i zdecydowanie tańsza od sklepowej.

Kupuj polskie superfoods

Tak zwanych superfoods jest sporo – nasiona chia, goji, chlorella, owoce noni… Mają one sporo wartości prozdrowotnych i kupienie ich raz na jakiś czas jest fajnym rozwiązaniem, ale skupmy się na produktach zdecydowanie tańszych, a równie wartościowych. Produkty takie jak siemię lniane (zmielone przed spożyciem), kasza jaglana, jarmuż, natka pietruszki, czarna porzeczka, aronia, olej rzepakowy zawierają ogrom wartości odżywczych. Są dużo tańsze i warto się z nimi polubić.

Zboża, nasiona i orzechy kupuj w większych ilościach

Wybierz produkty, z których stale korzystasz i kupuj je w sklepach internetowych, bo często mają niższe ceny i sprzedają je w większych opakowaniach. Jeśli orzechów i różnego rodzaju kaszy używasz na co dzień to tym sposobem zaoszczędzisz i pieniądze i czas.

Kupuj nasiona na kiełki i siej w domu

Kiełki to taki superfood. Mają wiele wartości odżywczych i warto wprowadzić je do codziennej diety. Ale kupowanie co 2-3 dni pudełeczka kiełków to spory wydatek. Dlatego warto zaopatrzyć się w nasiona i siać samemu. Będą nam do tego potrzebne: tacka, kawałek gazy, butelka ze spryskiwaczem i ulubione nasiona. Kilka dni i gotowe.

Kupuj warzywa i owoce w promocji

Kupujmy tylko te warzywa i owoce, które na pewno zużyjemy. Te, z których codziennie korzystamy. Nie jestem fanką kupowania dziwnych owoców lub warzyw (typu khaki czy inny kumkwat), bo jest promocja. Zazwyczaj nie wiadomo co z tym zrobić. Jeśli naprawdę masz ochotę spróbować czegoś nowego to po prostu to kup. Bez promocji.
Uwaga na produkty z pleśnią! Nie odkrawamy kawałka, wyrzucamy całość!!

Korzystaj z promocji 3 za 2

Wiele sklepów oferuje promocje typu “kup więcej i zaoszczędź jeszcze więcej”. Wszystko fajnie, ale z głową. Tutaj też działa zasada – kup tylko to z czego korzystasz np. mąka, pomidory w puszcze, strączki. I najlepiej produkty z dłuższym terminem ważności.

Wybieraj marki własne

Praktycznie wszystkie większe sklepy mają w swojej ofercie tzw. marki własne. Te produkty bardzo często mają dobry skład, na pewno nie gorszy od “markowych” odpowiedników, a mają dużo niższą cenę. Ja bardzo często wybieram nabiał, kakao, makaron, mrożonki, puszki z marek własnych danego sklepu, bo są sporo tańsze od tych samych produktów ze znanym logo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *