Site Overlay

Curry takie jak lubisz

Curry to sposób przygotowania potraw w kuchni indyjskiej. Są to różne składniki takie jak mięso, warzywa, ser gotowane w aromatycznym sosie. To super pomysł kiedy chcesz zrobić tzw. czyszczenie lodówki. Możesz dorzucić do niego wszystko co masz pod ręką. Serio. Wypróbuj koniecznie!

Do czego użyć:

  • najlepiej będzie smakowało jako samodzielne danie

Przydatne wskazówki:

  • Korzystaj z warzyw sezonowych i z tego co masz aktualnie w lodówce, akurat przy tej potrawie jeśli chodzi o składniki to ogranicza Cię tylko wyobraźnia
  • Polecam przygotować pastę curry samodzielnie, ale możesz też skorzystać z gotowej mielonej przyprawy curry (2 łyżeczki), albo kupnej pasty
  • Ja najbardziej lubię curry z białym ryżem, ale pasować będzie też ulubiona kasza, ciemny ryż lub kromka pieczywa
  • Latem korzystaj ze świeżych pomidorów, zimą z krojonych pomidorów w puszce lub passaty
  • Twarde warzywa (bataty, dynia, kalafior, brokuł) dodaj na początku, żeby dłużej się gotowały
  • Miękkie warzywa (cukinia, fasola z puszki, zielone liście) dodaj pod koniec gotowania (na 10-15 minut)
  • Jeśli będziesz korzystać z pasty curry lub przyprawy to nie szalej już z dodatkowymi przyprawami
  • Tutaj gotowe przepisy na curry z dynią i curry z kalafiorem

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: do godziny
Wartość energetyczna: 360 kcal
Możesz zamrozić ❄️

Podstawa:

Pasta:

  • papryczka chilli – 1 sztuka
  • świeży imbir – kawałek wielkości kciuka
  • kurkuma mielona – 1 łyżeczka
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • nasiona kolendry – 2 łyżeczki

Curry:

  • pomidory świeże lub w puszce – 400g (1 puszka)
  • marchewka – ok 130g (2 sztuki)
  • cebula – ok 120g (1 sztuka)
  • mleczko kokosowe – 400g (1 puszka)
  • mleko lub napój roślinny – 600ml
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • Białko: chude mięso, tofu
  • Strączki: ciecierzyca, fasola, soczewica
  • Warzywa: dynia, brokuł, kalafior, cukinia, fasola szparagowa, bób, bataty, papryka
  • Zielone: szpinak, jarmuż, liście botwiny
  • Przyprawy: curry, papryka mielona, kolendra, kmin rzymski, imbir kurkuma

Dzieci:

  • potrawa dla starszych dzieci
  • uważaj z ostrością

Przygotowanie:

  • Składniki pasty przełóż do blendera i rozdrobnij na gładką pastę. Jeśli będzie zbyt sucha to dodaj 2-3 łyżki wody.
  • Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w cienkie talarki i podsmaż na odrobinie oleju. Wymieszaj z pastą curry.
  • Jeśli wykorzystujesz twarde warzywa to dodaj je teraz, aby zdążyły zmięknąć podczas gotowania.
  • Dodaj pomidory, mleko i gotuj do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie.
  • Na ostatnie 10-15 minut dodaj miękkie warzywa i zielone liście.
  • Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Curry takie jak lubisz

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

2 thoughts on “Curry takie jak lubisz

  1. Co mnie podkusiło, żeby dawać tyle chilli 😛 Na lenia leciałam jak w przepisie, a jednak papryczka papryczce nierówna i skończyło się mocno na ostro 😉 Niemniej fajny obiad.

    1. Ja robiłam kilka dni temu i też dodałam całą paryczkę bez zastanowienia i faktycznie wyszło pikantnie. Najlepiej wydrążyć wcześniej pestki. Sam miąższ nie jest taki ostry.

Skomentuj Delektujemy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *