Site Overlay

Faszerowane pomidory

Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na Najlepsze faszerowane warzywa. Wtedy w roli głównej była papryka. Tym razem są to pomidory. Jest z tym trochę zabawy, ale naprawdę warto spędzić w kuchni trochę więcej czasu, żeby na obiad zjeść coś super pysznego.
Pomidory znikają w mig. Spróbuj!

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut pieczenia + przygotowanie
Wartość energetyczna: 540 kcal

Składniki:

  • pomidory malinowe – 12 sztuk średniej wielkości
  • orzechy nerkowce – 40g
  • migdały – 40g
  • cebula – 1 duża sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • ryż basmati – 160g
  • oregano suszone – 1 łyżeczka
  • papryka ostra – ½ łyżeczki
  • ser feta – 180g
  • natka pietruszki – ½ pęczka
  • bulion – 200ml
  • przecier pomidorowy – 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu.
  2. Umyj pomidory, odkrój z nich górę tak żeby wyszła „pokrywka”. Wydrąż środek, a miąższ włóż do miski. Później zostanie wykorzystany. Przełóż wydrążone pomidory do naczynia żaroodpornego.
  3. Środek pomidorów zblenduj na gładki płyn.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na oleju na złoty kolor. Dodaj ryż, oregano, sól, pieprz i wlej 100ml bulionu i połowę pomidorowego płynu. Gotuj całość 10-15 minut mieszając od czasu do czasu, by ryż pokrył się wszystkimi dodatkami i nie przywarł do dna.
  5. Do ryżu wsyp pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki i rozdrobnione w moździerzu orzechy.
  6. Pomidory wypełnij farszem, a do naczynia wlej resztę bulionu połączonego z przecierem pomidorowym i resztą pomidorowego płynu. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź czy warzywa są miękkie, zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut. Całość ładnie się zarumieni.
  7. Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Faszerowane pomidory

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *