Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na Najlepsze faszerowane warzywa. Wtedy w roli głównej była papryka. Tym razem są to pomidory. Jest z tym trochę zabawy, ale naprawdę warto spędzić w kuchni trochę więcej czasu, żeby na obiad zjeść coś super pysznego.
Pomidory znikają w mig. Spróbuj!
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut pieczenia + przygotowanie
Wartość energetyczna: 540 kcal
Składniki:
- pomidory malinowe – 12 sztuk średniej wielkości
- orzechy nerkowce – 40g
- migdały – 40g
- cebula – 1 duża sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- ryż basmati – 160g
- oregano suszone – 1 łyżeczka
- papryka ostra – ½ łyżeczki
- ser feta – 180g
- natka pietruszki – ½ pęczka
- bulion – 200ml
- przecier pomidorowy – 1 łyżka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu.
- Umyj pomidory, odkrój z nich górę tak żeby wyszła „pokrywka”. Wydrąż środek, a miąższ włóż do miski. Później zostanie wykorzystany. Przełóż wydrążone pomidory do naczynia żaroodpornego.
- Środek pomidorów zblenduj na gładki płyn.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na oleju na złoty kolor. Dodaj ryż, oregano, sól, pieprz i wlej 100ml bulionu i połowę pomidorowego płynu. Gotuj całość 10-15 minut mieszając od czasu do czasu, by ryż pokrył się wszystkimi dodatkami i nie przywarł do dna.
- Do ryżu wsyp pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki i rozdrobnione w moździerzu orzechy.
- Pomidory wypełnij farszem, a do naczynia wlej resztę bulionu połączonego z przecierem pomidorowym i resztą pomidorowego płynu. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź czy warzywa są miękkie, zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut. Całość ładnie się zarumieni.
- Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.