Site Overlay

Po co nam te warzywa?

Warzywa są bardzo ważnym składnikiem diety i powinniśmy o nich pamiętać, ponieważ zawierają:

Witaminy

To jedna z głównych zalet warzyw. Zawierają między innymi beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminy C, E, K, które odpowiedzialne są za poprawne funkcjonowanie układu trawiennego, utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu HDL, odżywienie plamki żółtej w siatkówce oka, prawidłowy metabolizm i odporność.

Minerały

Zawierają między innymi potas, mangan, sód, cynk, fosfor, żelazo, fluor, jod. Dzięki nim nasze kości i zęby są twarde i wytrzymałe, gospodarka kwasowo-zasadowa jest uregulowana, a węglowodany, białka i tłuszcze są odpowiednio trawione.

Błonnik

Warzywa zawierają go ogromne ilości. Ważne, żeby błonnika w diecie było jak najwięcej, ponieważ zwiększa objętość treści pokarmowej, poprawia pracę jelit, wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową i zmniejsza ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego.

Antyoksydanty

Antyoksydanty są to związki chemiczne, które hamują reakcje utleniania w organizmie, zapobiegają śmierci komórek, a co za tym idzie chronią przed nowotworami i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Do antyoksydantów należą witaminy C, E, A, karotenoidy i flawonoidy.

Pamiętaj, że KOLORY TO ANTYOKSYDANTY. Im więcej różnokolorowych warzyw na talerzu tym zdrowiej!

Są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia

Piramida Zdrowego Żywienia opublikowana przez Instytut Żywności i Żywienia jest pewnego rodzaju wytyczną dotyczącą zdrowego sposobu odżywiania, na której powinniśmy opierać swój codzienny jadłospis.

Skoro znasz już największe zalety jedzenia dużej ilości warzyw, zobacz jak łatwo i szybko przyrządzić smaczne i zdrowe warzywne posiłki.