Site Overlay

Pijaz – turecka sałatka z białej fasoli

Pijaz to jedna z najpopularniejszych tureckich sałatek. To wersja anatolijska, z pastą tahini, która znacznie podnosi walory smakowe fasoli. Sałatka pasuje do pieczonego kawałka mięsa, ale też idealnie sprawdzi się jako osobny posiłek z kawałkiem dobrego chleba. Dressing jest lekko kwaskowaty co świetnie łączy się z kremową pastą sezamową, a duża ilość cebuli sprawia, że całość jest fajnie chrupiąca.
Do przepisu możesz użyć fasoli z puszki, odsączoną z zalewy, lub ugotowaną, wystudzoną.

Ilość porcji: 2-4 porcje
Czas przygotowania: 20-30 minut

Składniki:

  • fasola – 1 puszka – 400g
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • czosnek – 1 mały ząbek
  • natka pietruszki – ½ pęczka, posiekany
  • cytryna – sok z ⅓ części
  • tahini – 2 łyżeczki
  • oliwa – 2 łyżeczki
  • czerwony ocet winny – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w półksiężyce, natkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Całość przełóż do miski i wymieszaj.
Pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny i ocet wymieszaj w oddzielnej miseczce. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj do niego odrobinę zimnej wody. Połącz z sałatką. Dopraw całość solą i pieprzem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna170 kcal9%
Tłuszcz10 g14%
Węglowodany16 g6%
Białko8 g16%
Błonnik5 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *