Przychodzi czasami taki dzień, że chce się zjeść coś extra!
Minęły już czasy kiedy burger przeznaczony był tylko dla mięsożerców. Teraz pyszną kanapkę można wyczarować również z warzywnym kotletem.
Składniki możesz modyfikować wedle upodobań. Dodaj swoje ulubione warzywa i sosy.
Moja propozycja to chrupiąca grahamka, kotlet z buraka, konfitura cebulowa, domowy majonez i warzywa. Brzmi smacznie? No to siup do sklepu po składniki.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
- kotlet z buraka – 4 sztuki
- grahamka – 4 sztuki
- rukola – garść
- pomidor – 1 sztuka
- ogórek kiszony – 2 sztuki
Domowy majonez bez jajek
porcja majonezu to 2 małe słoiczki
- mleko sojowe NIESŁODZONE – ½ szklanki
- ocet winny, jabłkowy lub sok z cytryny – 1 łyżka
- musztarda – 1 łyżka
- miód – ½ łyżeczki
- sól, pieprz
- olej rzepakowy – 1 – 1,5 szklanki
Konfitura cebulowa
- cebula 2 sztuki
- cukier ½ łyżeczki
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Majonez
Wszystkie składniki oprócz oleju umieść w wysokim naczyniu. Ubij blenderem ręcznym przez 2 – 3 minuty na najwyższych obrotach, aż lekko się spienią.
Olej wlewaj cienkim strumieniem cały czas blendując. Z czasem majonez powinien gęstnieć. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Przełóż do małych słoiczków i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Konfitura
Cebulę pokrój w cienkie piórka. Im cieńsze tym lepiej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę na bardzo małym ogniu. Cebula musi się zeszklić i zrobić się lepka. Jeśli będzie potrzeba dodaj odrobinę wody.
Kiedy cebula będzie miękka dodaj cukier i ocet balsamiczny i duś jeszcze chwilę. Cukier skarmelizuje się, a ocet wyparuje.
Burger
Bułkę i kotlety podgrzej w piekarniku.
Pomidora i ogórka pokrój w plasterki.
Całość złóż jak hamburgera – bułka, rukola, kotlet, cebula, pomidor, ogórek i majonez.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 559 kcal | 28% |
Tłuszcz | 25 g | 36% |
Węglowodany | 77 g | 30% |
Białko | 13 g | 26% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.