Site Overlay

Domowa pizza z dynią

Kto nie lubi pizzy? Osobiście nie znam takiej osoby.  Dzisiaj proponuję Wam tę zrobioną w domu, w trochę innym wydaniu. Zamiast sosu pomidorowego baza z dyni z cebulką i czosnkiem.
Zarezerwujcie sobie wolny wieczór i do dzieła. Satysfakcja i cudowny smak gwarantowane!

Ilość porcji:  8 średniej wielkości placków z dodatkami
Czas przygotowania:  około 1,5 godziny

Składniki:

Ciasto:

  • mąka chlebowa – 500g
  • drożdże suszone – 1 saszetka (7g)
  • sól – płaska łyżeczka
  • cukier puder – 1 łyżeczka
  • letnia woda – około 300ml

Reszta składników:

  • dynia – 1 mała sztuka np. Hokkaido
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • tymianek – 1 łyżeczka suszonego lub świeżego
  • mozzarella – 2 kulki lub 200g w kawałku do starcia
  • olej do smażenia
  • parmezan (opcjonalnie)
  • rukola (opcjonalnie)

Porady:

  • Podczas wałkowania ciasta pamiętajcie, że w czasie pieczenia jeszcze trochę urośnie.
  • Dodatki do pizzy możesz modyfikować dowolnie, tak jak lubisz.

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta.

Na stolnicę wysypać mąkę z solą i zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić na 5 minut, a następnie wlać do zagłębienia w mące. Posługując się widelcem, okrężnymi ruchami stopniowo zgarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i powoli mieszać z drożdżami. Kiedy składniki się połączą, a ciasto będzie zbyt gęste żeby wyrabiać je widelcem, posypać dłonie mąką i wyrabiać ciasto rękami. Wyrabiać około 10 minut, aż stanie się gładkie, sprężyste i miękkie. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło i urosło.

W tym czasie obrać dynię ze skóry i pokroić na małe kawałki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec do miękkości.

Cebulę pokroić w małą kostkę, a czosnek w plasterki. Na rozgrzany olej przełożyć cebulę i smażyć do momentu, aż stanie się miękka. Kiedy dynia będzie już prawie gotowa dodać czosnek i podsmażyć jeszcze chwilę. Miękką dynie wyjąć z piekarnika (nie wyłączać go), przełożyć na patelnie, rozgnieść ją widelcem, dodać tymianek, sól i pieprz do smaku i wymieszać całość. Jeśli będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody.

Piekarnik ustawić na około 230°C bez termoobiegu.

Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Podzielić na 8 części i każdą rozwałkować na cienki placek. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ciasto, posmarować dynią z cebulą i posypać serem. Każdą blachę piec w piekarniku przez 12-15 minut do momentu, aż ser się rozpuści a ciasto ładnie zarumieni.

Pizzę można podać z rukolą i startym parmezanem.

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Domowa pizza z dynią

Zdjęcie nr 2 - Domowa pizza z dynią

2 thoughts on “Domowa pizza z dynią

    1. Super się cieszę, że sos dyniowy przypadł Ci do gustu. Zapraszam częściej na swojego bloga.
      Twój blog wygląda obłędnie i na pewno wypróbuję jakiś przepis na ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *