Site Overlay

Pasztet z cukinii

Voila! Oto sposób jak sprytnie przemycić warzywa. Idealny do tego, żeby przekonać swoje dziecko do polubienia cukinii.
Pasztet sprawdzi się jako “coś dobrego na kanapkę”, dodatek do pieczonych ziemniaków z kremowym sosem koperkowym czy burger warzywny z marmoladą z cebuli.
Pasztet jest miękki, bardzo aromatyczny, pyszny! I ciężko powstrzymać się, żeby nie dziabnąć kawałka od razu po wyjęciu z piekarnika

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Składniki: forma 27cm

  • cukinia – 3 sztuki / około 1 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • marchewka – 1 sztuka
  • czosnek – 3 ząbki
  • bułka tarta – ¾ szklanki
  • kasza manna – 5 łyżek
  • natka pietruszki – 1 garść
  • mięta – ½ pęczka – opcjonalnie
  • jajka – 3 sztuki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C bez termoobiegu.

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na tarce z małymi oczkami zetrzeć cebulę. Cukinię i cebulę przełożyć na duże sito, posolić łyżeczką soli i przemieszać rękoma. Musimy pozbyć się z cukinii nadmiaru wody. Zostawić na około ½ godziny od czasu do czasu mieszając rękoma.

Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, czosnek przecisnąć przez praskę. Kiedy cukinia puści sporo wody przełożyć ją do dużej miski, dodać marchewkę, czosnek, bułkę tartą, suchą kaszę manną, zioła i jajka. Do smaku dodać pieprz i odrobinę soli. Wszystko wymieszać do powstania gładkiej masy.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę i 15 minut.

Pasztet jest gotowy kiedy na górze ma ładną, zrumienioną skórkę.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Smacznego!

5 thoughts on “Pasztet z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *