Nazwa niezbyt wyszukana i może wydawać Wam się, że zapiekanka to nic nowego. Myślę, że każdy z Was jakąś zapiekankę z cukinią w swoim życiu jadł. Wszystko to jest prawdą, ale uwierzcie mi, że ta zapiekanka powala smakiem.
Do zrobienia potrzeba tak naprawdę kilku składników. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i niesamowicie pyszna. Rewelacyjny obiad z ogromną ilością warzyw.
A więc do dzieła!
Czas przygotowania: 1-1 ¼ godziny
Liczba porcji: 4-6 porcji
Składniki:
- cukinia – 7 sztuk średniej wielkości
- cebula – 3 sztuki
- ryż basmati – 200g
- bulion warzywny – 500ml
- jogurt naturalny – 4 czubate łyżki
- ser żółty – 150g
- oliwa lub olej do smażenia
- sól, pieprz
Porady:
- Warto kupić ryż basmati, ponieważ po ugotowaniu nie skleja się, pozostaje lekki i puszysty.
- Użyj sera, który dobrze się rozpuszcza i ma wyraźny smak np. ementaler albo cheddar.
- Im cieniej pokroisz cukinię i cebulę tym zapiekanka będzie lepsza.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190°C.
Cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć ją przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i stanie się lepka.
Kiedy cebula będzie gotowa dodać suchy ryż i wymieszać całość. Zdjąć z palnika.
Następnie na cienkie plasterki pokroić cukinię.
Duże, żaroodporne naczynie nasmarować tłuszczem, żeby zapiekanka nie przywarła do dna. Następnie przełożyć do niego cukinię pokrojoną w plasterki (kilkanaście plasterków zostawić do przystrojenia góry zapiekanki), cebulę z ryżem, wlać bulion, dodać jogurt i połowę startego sera, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na wierzch zapiekanki wyłożyć plasterki cukinii i posypać resztą sera.
Wstawić do piekarnika na około 40-50 minut. Gotowa zapiekanka będzie przyrumieniona z góry a w środku będzie lekko bulgotać.
Smacznego!