Site Overlay

Zapiekanka z cukinii

Nazwa niezbyt wyszukana i może wydawać Wam się, że zapiekanka to nic nowego. Myślę, że każdy z Was jakąś zapiekankę z cukinią w swoim życiu jadł. Wszystko to jest prawdą, ale uwierzcie mi, że ta zapiekanka powala smakiem.
Do zrobienia potrzeba tak naprawdę kilku składników. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i niesamowicie pyszna. Rewelacyjny obiad z ogromną ilością warzyw.
A więc do dzieła!

Czas przygotowania: 1-1 ¼ godziny
Liczba porcji: 4-6 porcji

Składniki:

  • cukinia – 7 sztuk średniej wielkości
  • cebula – 3 sztuki
  • ryż basmati – 200g
  • bulion warzywny – 500ml
  • jogurt naturalny – 4 czubate łyżki
  •  ser żółty – 150g
  •  oliwa lub olej do smażenia
  •  sól, pieprz

Porady:

  • Warto kupić ryż basmati, ponieważ po ugotowaniu nie skleja się, pozostaje lekki i puszysty.
  • Użyj sera, który dobrze się rozpuszcza i ma wyraźny smak np. ementaler albo cheddar.
  • Im cieniej pokroisz cukinię i cebulę tym zapiekanka będzie lepsza.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190°C.

Cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć ją przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i stanie się lepka.

Kiedy cebula będzie gotowa dodać suchy ryż i wymieszać całość. Zdjąć z palnika.
Następnie na cienkie plasterki pokroić cukinię.

Duże, żaroodporne naczynie nasmarować tłuszczem, żeby zapiekanka nie przywarła do dna. Następnie przełożyć do niego cukinię pokrojoną w plasterki (kilkanaście plasterków zostawić do przystrojenia góry zapiekanki), cebulę z ryżem, wlać bulion, dodać jogurt i połowę startego sera, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na wierzch zapiekanki wyłożyć plasterki cukinii i posypać resztą sera.

Wstawić do piekarnika na około 40-50 minut. Gotowa zapiekanka będzie przyrumieniona z góry a w środku będzie lekko bulgotać.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *