Na blogu nie było wcześniej deserów, ponieważ ilość cukru i tłuszczu w 90% przypadków przyćmiewa warzywa i ich dobroczynne działanie.
Ale mamy październik i dynię, a jak jest dynia to trzeba zrobić Pumpkin Pie!
Oryginalny Pumpkin Pie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych a Amerykanie jedzą ten deser w Święto Dziękczynienia, czyli czwarty czwartek listopada.
Pierwsze spotkanie z tym deserem miałam kilka lat temu i nie była to miłość od pierwszego wejrzenia. Ale z każdym następnym razem zakochiwałam się coraz bardziej. Teraz wpadłam już po uszy.
Smak Pumpkin Pie jest specyficzny. Nie jest bardzo słodki, masa jest jedwabiście kremowa, a obecność przypraw, mi osobiście, bardzo kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia.
Cudowny deser. Naprawdę. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego w innym klimacie niż tradycyjny murzynek to zróbcie koniecznie.
Ilość porcji: 8 porcji
Czas przygotowania: 1 – 1,5 godziny
Składniki:
Kruchy spód:
- mąka pszenna – 200g
- masło – 130g
- cukier puder – 70g
- żółtko – 1 duże lub 2 małe
Masa dyniowa:
- pieczona dynia – 450g
- cukier puder – ¾ szklanki
- mleko zagęszczone słodzone – 1 puszka / 530g
- mielony cynamon – 1 łyżeczka
- mielony kardamon – ½ łyżeczki
- mielone goździki – ¼ łyżeczki
- sól – ½ łyżeczki
- jajka – 2 duże
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180°C bez termoobiegu.
Masło na kruche ciasto powinno być wyjęte prosto z lodówki.
Mąkę pszenna i cukier przesiej na blat, dodaj pokrojone w małe kawałki masło i zółtka.
Wyrabiaj ciasto do połączenia składników. Nie musi wyjść z tego gładka masa.
Pamiętaj, że im krócej wyrabiasz ciasto tym będzie ono bardziej kruche. Ciasto kruche nie lubi miętolenia.
Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki.
W tym czasie przygotuj masę dyniową.
Upieczoną dynię zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj cukier, przyprawy i jajka i zmiksuj jeszcze raz. Do masy dodaj mleko zagęszczone. Wymieszaj wszystko łyżką do połączenia składników, żeby za bardzo nie napowietrzać masy.
Wyjmij z lodówki kruche ciasto i rozwałkuj je.
Formę na tartę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem lub innym tłuszczem i wyłóż na blachę rozwałkowane kruche ciasto. Nakłuj je widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Z piekarnika wyjmij ciasto i nastaw go na 220°C. Na blachę wylej masę dyniową.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 175°C i pozostaw w piekarniku na 35-45 minut.
Ciasto będzie gotowe kiedy ładnie zarumienieje i nie będzie przyklejało się do patyczka, kiedy sprawdzisz środek.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Smacznego!