Site Overlay

Pumpkin Pie

Na blogu nie było wcześniej deserów, ponieważ ilość cukru i tłuszczu w 90% przypadków przyćmiewa warzywa i ich dobroczynne działanie.
Ale mamy październik i dynię, a jak jest dynia to trzeba zrobić Pumpkin Pie!

Oryginalny Pumpkin Pie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych a Amerykanie jedzą ten deser w Święto Dziękczynienia, czyli czwarty czwartek listopada.

Pierwsze spotkanie z tym deserem miałam kilka lat temu i nie była to miłość od pierwszego wejrzenia. Ale z każdym następnym razem zakochiwałam się coraz bardziej. Teraz wpadłam już po uszy.

Smak Pumpkin Pie jest specyficzny. Nie jest bardzo słodki, masa jest jedwabiście kremowa, a obecność przypraw, mi osobiście, bardzo kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia.

Cudowny deser. Naprawdę. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego w innym klimacie niż tradycyjny murzynek to zróbcie koniecznie.

Ilość porcji:  8 porcji
Czas przygotowania:  1 – 1,5 godziny

Składniki:

Kruchy spód:

  • mąka pszenna – 200g
  • masło – 130g
  • cukier puder – 70g
  • żółtko – 1 duże lub 2 małe

Masa dyniowa:

  • pieczona dynia – 450g
  • cukier puder – ¾ szklanki
  • mleko zagęszczone słodzone – 1 puszka / 530g
  • mielony cynamon – 1 łyżeczka
  • mielony kardamon – ½ łyżeczki
  • mielone goździki – ¼ łyżeczki
  • sól – ½ łyżeczki
  • jajka – 2 duże

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180°C bez termoobiegu.

Masło na kruche ciasto powinno być wyjęte prosto z lodówki.
Mąkę pszenna i cukier przesiej na blat, dodaj pokrojone w małe kawałki masło i zółtka.
Wyrabiaj ciasto do połączenia składników. Nie musi wyjść z tego gładka masa.
Pamiętaj, że im krócej wyrabiasz ciasto tym będzie ono bardziej kruche. Ciasto kruche nie lubi miętolenia.
Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki.

W tym czasie przygotuj masę dyniową.
Upieczoną dynię zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj cukier, przyprawy i jajka i zmiksuj jeszcze raz. Do masy dodaj mleko zagęszczone. Wymieszaj wszystko łyżką do połączenia składników, żeby za bardzo nie napowietrzać masy.

Wyjmij z lodówki kruche ciasto i rozwałkuj je.
Formę na tartę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem lub innym tłuszczem i wyłóż na blachę rozwałkowane kruche ciasto. Nakłuj je widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Z piekarnika wyjmij ciasto i nastaw go na 220°C. Na blachę wylej masę dyniową.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 175°C i pozostaw w piekarniku na 35-45 minut.
Ciasto będzie gotowe kiedy ładnie zarumienieje i nie będzie przyklejało się do patyczka, kiedy sprawdzisz środek.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Pumpkin Pie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *