Site Overlay

Krem z pieczonej dyni z gruszką

Nie jest tajemnicą, że uwielbiam zupy kremy.
Są ku temu dwa powody. Lubię ich gładką konsystencję i to, że nie muszę co chwilę zaglądać do garnka, czy warzywa nie są rozgotowane. I tak wszystko będzie zmiksowane.

Krem z dyni zaczęłam robić dopiero kilka lat temu. Mam kilka ulubionych wariantów np. z dodatkiem mleka kokosowego, z papryką i serem pleśniowym, oraz z dodatkiem owoców.

Spróbujcie dyni z dodatkiem gruszki i imbiru. Jest naprawdę bardzo aromatyczna, idealna na jesień, a na dodatek wszystko dzieje się w piekarniku. Wy musicie tylko użyć blendera.

Ilość porcji:  4-6 porcji
Czas przygotowania:  45-60 minut

Składniki:

  • dynia Hokkaido – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • gruszka – 4 sztuki
  • imbir – spory kawałek
  • słodka mielona papryka – 1 czubata łyżeczka
  • gałka muszkatołowa – ⅓ łyżeczki
  • woda – 1 litr
  • olej do pieczenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200°C bez termoobiegu.

Obrać dynię i pokroić na kawałki średniej wielkości. Gruszki i cebulę przekroić na pół.
Wszystkie składniki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skropić odrobiną oleju. Wstawić do piekarnika na 40 minut.

Kiedy dynia będzie miękka wyjąć ją z piekarnika i przełożyć do dużego garnka. Dodać wodę, starty na tarce imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, zagotować i zblendować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać trochę wody. Doprawić solą i pieprzem i jeść!

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Krem z pieczonej dyni z gruszką

Zdjęcie nr 2 - Krem z pieczonej dyni z gruszką

Zdjęcie nr 3 - Krem z pieczonej dyni z gruszką

2 thoughts on “Krem z pieczonej dyni z gruszką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *