Nie jest tajemnicą, że uwielbiam zupy kremy.
Są ku temu dwa powody. Lubię ich gładką konsystencję i to, że nie muszę co chwilę zaglądać do garnka, czy warzywa nie są rozgotowane. I tak wszystko będzie zmiksowane.
Krem z dyni zaczęłam robić dopiero kilka lat temu. Mam kilka ulubionych wariantów np. z dodatkiem mleka kokosowego, z papryką i serem pleśniowym, oraz z dodatkiem owoców.
Spróbujcie dyni z dodatkiem gruszki i imbiru. Jest naprawdę bardzo aromatyczna, idealna na jesień, a na dodatek wszystko dzieje się w piekarniku. Wy musicie tylko użyć blendera.
Ilość porcji: 4-6 porcji
Czas przygotowania: 45-60 minut
Składniki:
- dynia Hokkaido – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- gruszka – 4 sztuki
- imbir – spory kawałek
- słodka mielona papryka – 1 czubata łyżeczka
- gałka muszkatołowa – ⅓ łyżeczki
- woda – 1 litr
- olej do pieczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200°C bez termoobiegu.
Obrać dynię i pokroić na kawałki średniej wielkości. Gruszki i cebulę przekroić na pół.
Wszystkie składniki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skropić odrobiną oleju. Wstawić do piekarnika na 40 minut.
Kiedy dynia będzie miękka wyjąć ją z piekarnika i przełożyć do dużego garnka. Dodać wodę, starty na tarce imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, zagotować i zblendować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać trochę wody. Doprawić solą i pieprzem i jeść!
Smacznego!
2 thoughts on “Krem z pieczonej dyni z gruszką”