Curry to sposób przygotowania potraw w kuchni indyjskiej. Są to różne składniki takie jak mięso, warzywa, ser gotowane w aromatycznym sosie. To super pomysł kiedy chcesz zrobić tzw. czyszczenie lodówki. Możesz dorzucić do niego wszystko co masz pod ręką. Serio. Wypróbuj koniecznie!
Do czego użyć:
- najlepiej będzie smakowało jako samodzielne danie
Przydatne wskazówki:
- Korzystaj z warzyw sezonowych i z tego co masz aktualnie w lodówce, akurat przy tej potrawie jeśli chodzi o składniki to ogranicza Cię tylko wyobraźnia
- Polecam przygotować pastę curry samodzielnie, ale możesz też skorzystać z gotowej mielonej przyprawy curry (2 łyżeczki), albo kupnej pasty
- Ja najbardziej lubię curry z białym ryżem, ale pasować będzie też ulubiona kasza, ciemny ryż lub kromka pieczywa
- Latem korzystaj ze świeżych pomidorów, zimą z krojonych pomidorów w puszce lub passaty
- Twarde warzywa (bataty, dynia, kalafior, brokuł) dodaj na początku, żeby dłużej się gotowały
- Miękkie warzywa (cukinia, fasola z puszki, zielone liście) dodaj pod koniec gotowania (na 10-15 minut)
- Jeśli będziesz korzystać z pasty curry lub przyprawy to nie szalej już z dodatkowymi przyprawami
- Tutaj gotowe przepisy na curry z dynią i curry z kalafiorem
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: do godziny
Wartość energetyczna: 360 kcal
Możesz zamrozić ❄️
Podstawa:
Pasta:
- papryczka chilli – 1 sztuka
- świeży imbir – kawałek wielkości kciuka
- kurkuma mielona – 1 łyżeczka
- kmin rzymski – 1 łyżeczka
- nasiona kolendry – 2 łyżeczki
Curry:
- pomidory świeże lub w puszce – 400g (1 puszka)
- marchewka – ok 130g (2 sztuki)
- cebula – ok 120g (1 sztuka)
- mleczko kokosowe – 400g (1 puszka)
- mleko lub napój roślinny – 600ml
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Dodatki:
- Białko: chude mięso, tofu
- Strączki: ciecierzyca, fasola, soczewica
- Warzywa: dynia, brokuł, kalafior, cukinia, fasola szparagowa, bób, bataty, papryka
- Zielone: szpinak, jarmuż, liście botwiny
- Przyprawy: curry, papryka mielona, kolendra, kmin rzymski, imbir kurkuma
Dzieci:
- potrawa dla starszych dzieci
- uważaj z ostrością
Przygotowanie:
- Składniki pasty przełóż do blendera i rozdrobnij na gładką pastę. Jeśli będzie zbyt sucha to dodaj 2-3 łyżki wody.
- Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w cienkie talarki i podsmaż na odrobinie oleju. Wymieszaj z pastą curry.
- Jeśli wykorzystujesz twarde warzywa to dodaj je teraz, aby zdążyły zmięknąć podczas gotowania.
- Dodaj pomidory, mleko i gotuj do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie.
- Na ostatnie 10-15 minut dodaj miękkie warzywa i zielone liście.
- Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
Co mnie podkusiło, żeby dawać tyle chilli 😛 Na lenia leciałam jak w przepisie, a jednak papryczka papryczce nierówna i skończyło się mocno na ostro 😉 Niemniej fajny obiad.
Ja robiłam kilka dni temu i też dodałam całą paryczkę bez zastanowienia i faktycznie wyszło pikantnie. Najlepiej wydrążyć wcześniej pestki. Sam miąższ nie jest taki ostry.