Site Overlay

Dyniowe curry z masłem orzechowym

Masło orzechowe i dynia. Wydawać by się mogło, że połączenie dość oryginalne i odważne, ale musicie się skusić i zrobić to danie, bo jest cudowne. Masło orzechowe zagęszcza sos. Powstaje kremowa i gładka konsystencja.
Najlepiej smakuje ze zwykłym, białym ryżem.
Uwielbiamy w domu ten przepis. Mój K. bardzo rzadko mówi, że jakieś danie jest jego ulubionym (albo słabo gotuję, albo jest bardzo powściągliwy), ale jakiś czas temu zapakował do pracy porcję curry i w ciągu dnia dostałam od niego sms`a: “Chyba curry na razie jest moim ulubionym dyniowym daniem”.

Więc nie czekajcie, róbcie curry!

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: około 1 godziny

Składniki:

  • papryczka chilli z pestkami – ½
  • świeży imbir – kawałek 2 cm
  • kumin (kmin rzymski) – 2 łyżeczki
  • mielona kolendra – ½ łyżeczki
  • cynamon – ¼ łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • dynia Hokkaido – ½ dyni / 500g
  • szpinak mrożony – 200g
  • pomidory krojone – 1 puszka / 400g
  • cebula – 1 sztuka
  • masło orzechowe – może być z fistaszków, nerkowców – 4 łyżki
  • woda gorąca – 1 szklanka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Papryczkę chilli, imbir i wszystkie przyprawy przełożyć do blendera i rozdrobnić na gładką pastę. Jeśli ciężko będzie ją zblendować dodaj odrobinę wody.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku na złoty kolor. Dynię pokrój na nieduże kawałki i dodaj do cebuli. Następnie dodaj pastę i smaż przez chwilę na dużym ogniu.
Dodaj pomidory, mrożony szpinak i wymieszaj całość. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 35-45 minut do momentu, aż dynia zrobi się miękka, ale nie rozgotowana.
Żeby nie zostały grudki masła orzechowego, wymieszaj je z gorącą wodą w oddzielnym naczyniu. Następnie dodaj do garnka z dynią i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z białym ryżem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *