Masło orzechowe i dynia. Wydawać by się mogło, że połączenie dość oryginalne i odważne, ale musicie się skusić i zrobić to danie, bo jest cudowne. Masło orzechowe zagęszcza sos. Powstaje kremowa i gładka konsystencja.
Najlepiej smakuje ze zwykłym, białym ryżem.
Uwielbiamy w domu ten przepis. Mój K. bardzo rzadko mówi, że jakieś danie jest jego ulubionym (albo słabo gotuję, albo jest bardzo powściągliwy), ale jakiś czas temu zapakował do pracy porcję curry i w ciągu dnia dostałam od niego sms`a: “Chyba curry na razie jest moim ulubionym dyniowym daniem”.
Więc nie czekajcie, róbcie curry!
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: około 1 godziny
Składniki:
- papryczka chilli z pestkami – ½
- świeży imbir – kawałek 2 cm
- kumin (kmin rzymski) – 2 łyżeczki
- mielona kolendra – ½ łyżeczki
- cynamon – ¼ łyżeczki
- gałka muszkatołowa – szczypta
- dynia Hokkaido – ½ dyni / 500g
- szpinak mrożony – 200g
- pomidory krojone – 1 puszka / 400g
- cebula – 1 sztuka
- masło orzechowe – może być z fistaszków, nerkowców – 4 łyżki
- woda gorąca – 1 szklanka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Papryczkę chilli, imbir i wszystkie przyprawy przełożyć do blendera i rozdrobnić na gładką pastę. Jeśli ciężko będzie ją zblendować dodaj odrobinę wody.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku na złoty kolor. Dynię pokrój na nieduże kawałki i dodaj do cebuli. Następnie dodaj pastę i smaż przez chwilę na dużym ogniu.
Dodaj pomidory, mrożony szpinak i wymieszaj całość. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 35-45 minut do momentu, aż dynia zrobi się miękka, ale nie rozgotowana.
Żeby nie zostały grudki masła orzechowego, wymieszaj je z gorącą wodą w oddzielnym naczyniu. Następnie dodaj do garnka z dynią i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z białym ryżem.
Smacznego!