Sos pomidorowy ratuje sytuację. Zawsze. Na półce z zapasami stoją puszki pełne pomidorów i czekają na odpowiedni moment. Chociaż tych momentów jest dużo, bo mam wrażenie, że ile bym tych puszek nie miała to wychodzą zdecydowanie za szybko.
Do czego go użyć:
- do makaronu z dodatkiem parmezanu lub mozzarelli
- do zapiekanki warzywnej
- do duszonych warzyw np. fasolki szparagowej, kalafiora
- z fasolą lub ciecierzycą jako pasta do chleba
Przydatne wskazówki:
- Zimą korzystaj z pomidorów krojonych w puszkach lub passaty z butelek lub kartonów
- Latem polecam wybierać świeże pomidory, najlepiej różnych odmian i w różnych kolorach
- Jeśli dodajesz przyprawy to postaw na jedną konkretną, nie mieszaj ze sobą zbyt wielu smaków
- Możesz użyć ziół suszonych lub świeżych (świeże zioła dodaj pod koniec gotowania)
- Opcjonalnie możesz dodać cukier, jeśli lubisz kiedy sos jest trochę słodszy, ja zazwyczaj cukier dodaje do sosu z pomidorów z puszki
- Dorzucając do sosu dodatki nie przesadź z ich ilością, staraj się, żeby nie było ich więcej niż połowy ilości sosu np. sos z 800g pomidorów to dodatków max 400g
- Jeśli chcesz, żeby sos był gładki to użyj passaty pomidorowej lub zblenduj sos pod koniec gotowania
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: do 30 minut
Wartość energetyczna: 100 kcal
Możesz zamrozić ❄️
Podstawa:
- pomidory (z puszki lub passata) – 800g
- cebula – 1 sztuka (ok. 120g)
- czosnek świeży – 2 ząbki (ok. 10g)
- cukier – 1 łyżeczka (ok. 5g)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Dodatki:
- Białko: mięso drobiowe, wołowe, płatki drożdżowe, tofu, granulat sojowy
- Strączki: soczewica, fasola, ciecierzyca
- Korzenie: marchewka, seler naciowy
- Zielone: świeży szpinak, jarmuż, kapusta pak choi, liście botwiny
- Zioła: bazylia, tymianek, oregano, papryka mielona, majeranek, cynamon
Dzieci:
- Po 6 miesiącu możesz podać ten sam sos, tylko odlej porcję dla dziecka przed soleniem lub swoją porcję dopraw na talerzu
- Dla dziecka dodatkowo możesz ugotować kaszę, ryż lub drobny makaron
- Jeśli dziecko nie jest przyzwyczajone do strączków to dodaj mniejszą ich ilość, ale nie rezygnuj z nich całkowicie
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Pod koniec dodaj czosnek starty na tarce.
- Jeśli przewidujesz jakieś dodatki to białko, strączki i korzenie dorzuć już teraz. Pokrojone na małe kawałki i smaż jeszcze chwilę. Następnie dodaj pomidory, cukier (jeśli używasz) i suszone zioła.
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Pod sam koniec gotowania dorzuć zielone liście i świeże zioła.
- Na sam koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.