Site Overlay

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy ratuje sytuację. Zawsze. Na półce z zapasami stoją puszki pełne pomidorów i czekają na odpowiedni moment. Chociaż tych momentów jest dużo, bo mam wrażenie, że ile bym tych puszek nie miała to wychodzą zdecydowanie za szybko.

Do czego go użyć:

  • do makaronu z dodatkiem parmezanu lub mozzarelli
  • do zapiekanki warzywnej
  • do duszonych warzyw np. fasolki szparagowej, kalafiora
  • z fasolą lub ciecierzycą jako pasta do chleba

Przydatne wskazówki:

  • Zimą korzystaj z pomidorów krojonych w puszkach lub passaty z butelek lub kartonów
  • Latem polecam wybierać świeże pomidory, najlepiej różnych odmian i w różnych kolorach
  • Jeśli dodajesz przyprawy to postaw na jedną konkretną, nie mieszaj ze sobą zbyt wielu smaków
  • Możesz użyć ziół suszonych lub świeżych (świeże zioła dodaj pod koniec gotowania)
  • Opcjonalnie możesz dodać cukier, jeśli lubisz kiedy sos jest trochę słodszy, ja zazwyczaj cukier dodaje do sosu z pomidorów z puszki
  • Dorzucając do sosu dodatki nie przesadź z ich ilością, staraj się, żeby nie było ich więcej niż połowy ilości sosu np. sos z 800g pomidorów to dodatków max 400g
  • Jeśli chcesz, żeby sos był gładki to użyj passaty pomidorowej lub zblenduj sos pod koniec gotowania

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: do 30 minut
Wartość energetyczna: 100 kcal
Możesz zamrozić ❄️

Podstawa:

  • pomidory (z puszki lub passata) – 800g
  • cebula – 1 sztuka (ok. 120g)
  • czosnek świeży – 2 ząbki (ok. 10g)
  • cukier – 1 łyżeczka (ok. 5g)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • Białko: mięso drobiowe, wołowe,  płatki drożdżowe, tofu, granulat sojowy
  • Strączki: soczewica, fasola, ciecierzyca
  • Korzenie: marchewka, seler naciowy
  • Zielone: świeży szpinak, jarmuż, kapusta pak choi, liście botwiny
  • Zioła: bazylia, tymianek, oregano, papryka mielona, majeranek, cynamon

Zdjęcie nr 1 - Sos pomidorowy

Dzieci:

  • Po 6 miesiącu możesz podać ten sam sos, tylko odlej porcję dla dziecka przed soleniem lub swoją porcję dopraw na talerzu
  • Dla dziecka dodatkowo możesz ugotować kaszę, ryż lub drobny makaron
  • Jeśli dziecko nie jest przyzwyczajone do strączków to dodaj mniejszą ich ilość, ale nie rezygnuj z nich całkowicie

Przygotowanie:

  • Cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Pod koniec dodaj czosnek starty na tarce.
  • Jeśli przewidujesz jakieś dodatki to białko, strączki i korzenie dorzuć już teraz. Pokrojone na małe kawałki i smaż jeszcze chwilę. Następnie dodaj pomidory, cukier (jeśli używasz) i suszone zioła.
  • Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje.  Pod sam koniec gotowania dorzuć zielone liście i świeże zioła.
  • Na sam koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Zdjęcie nr 2 - Sos pomidorowy

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *