Site Overlay

Sałatka z cukinią, orzechami i kurczakiem

Sałatka sprawdzi się na lekką kolację. Ocet balsamiczny i orzechy laskowe super do siebie pasują. Do tego delikatna cukinia i lekko pikantna rukola. Połączenie idealne. Wypróbujcie a na pewno będziecie chcieli więcej!

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:

  • cukinia – 1 średnia sztuka
  • orzechy laskowe – ½ szklanki
  • parmezan – około 50g / nieduży kawałek
  • kurczak – ½ piersi
  • rukola
  • ocet balsamiczny
  • oliwa
  • papryka wędzona – 1 łyżeczka
  • tymianek – 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Porady:

  • jeśli wolisz smażonego kurczaka pokrój go na małe kawałki, dopraw przyprawami i usmaż na odrobinie oleju, będzie równie smaczny

Przygotowanie:

Kurczaka przyprawić tymiankiem, papryką, solą, pieprzem i niewielką ilością oleju i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut na złoty kolor. Kiedy będzie gotowy i ostudzony pokroić w plasterki.

Orzechy laskowe zmiażdżyć w moździerzu lub suchej lnianej ściereczce, następnie podpiec przez chwilę na rozgrzanej suchej patelni. Odstawić na bok.

Cukinię pokroić w około ½ cm plasterki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju po 3 minuty z każdej strony, odłóżyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Rukolę przełożyć na talerz, polać łyżką octu balsamicznego i położyć na nią resztę składników. Na koniec polać jeszcze 1 łyżką octu balsamicznego i odrobiną oliwy.

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Sałatka z cukinią, orzechami i kurczakiem

Zdjęcie nr 2 - Sałatka z cukinią, orzechami i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *