Sałatka sprawdzi się na lekką kolację. Ocet balsamiczny i orzechy laskowe super do siebie pasują. Do tego delikatna cukinia i lekko pikantna rukola. Połączenie idealne. Wypróbujcie a na pewno będziecie chcieli więcej!
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
- cukinia – 1 średnia sztuka
- orzechy laskowe – ½ szklanki
- parmezan – około 50g / nieduży kawałek
- kurczak – ½ piersi
- rukola
- ocet balsamiczny
- oliwa
- papryka wędzona – 1 łyżeczka
- tymianek – 1 łyżeczka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Porady:
- jeśli wolisz smażonego kurczaka pokrój go na małe kawałki, dopraw przyprawami i usmaż na odrobinie oleju, będzie równie smaczny
Przygotowanie:
Kurczaka przyprawić tymiankiem, papryką, solą, pieprzem i niewielką ilością oleju i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut na złoty kolor. Kiedy będzie gotowy i ostudzony pokroić w plasterki.
Orzechy laskowe zmiażdżyć w moździerzu lub suchej lnianej ściereczce, następnie podpiec przez chwilę na rozgrzanej suchej patelni. Odstawić na bok.
Cukinię pokroić w około ½ cm plasterki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju po 3 minuty z każdej strony, odłóżyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Rukolę przełożyć na talerz, polać łyżką octu balsamicznego i położyć na nią resztę składników. Na koniec polać jeszcze 1 łyżką octu balsamicznego i odrobiną oliwy.
Smacznego!