Tę zupę można by również nazwać – „zupa ekspresowa”. Robi się ją dosłownie w kilkanaście minut. Wystarczy tak naprawdę pokroić warzywa, zblendować i zupa gotowa.
Czas przygotowania: 20-30 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
- żółta cukinia – 1kg
- ziemniak – 2 średniej wielkości
- kurkuma – 1/2 łyżeczki
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 1/2 litra bulionu lub wody
- natka pietruszki i świeża mięta – opcjonalnie
- oliwa z oliwek lub olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię i ziemniaki pokrój na nieduże kawałki i przełoż do garnka. Jeśli twoja cukinia ma cienką skórę, nie musisz jej obierać. Pokrój ją w całości. Dodaj skórkę otartą z cytryny, kurkumę i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie zblenduj na gładko, dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Łyżeczkę natki pietruszki i mięty zblenduj z odrobiną oliwy lub oleju i udekoruj zupę.
I gotowe!
Smacznego!