Site Overlay

Cytrynowy krem z cukinii

Tę zupę można by również nazwać – „zupa ekspresowa”. Robi się ją dosłownie w kilkanaście minut. Wystarczy tak naprawdę pokroić warzywa, zblendować i zupa gotowa.

Czas przygotowania: 20-30 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:

  • żółta cukinia – 1kg
  • ziemniak – 2 średniej wielkości
  • kurkuma – 1/2 łyżeczki
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 litra bulionu lub wody
  • natka pietruszki i świeża mięta – opcjonalnie
  • oliwa z oliwek lub olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię i ziemniaki pokrój na nieduże kawałki i przełoż do garnka. Jeśli twoja cukinia ma cienką skórę, nie musisz jej obierać. Pokrój ją w całości. Dodaj skórkę otartą z cytryny, kurkumę i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie zblenduj na gładko, dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Łyżeczkę natki pietruszki i mięty zblenduj z odrobiną oliwy lub oleju i udekoruj zupę.
I gotowe!

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Cytrynowy krem z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *