Site Overlay

Jesienny warzywny gulasz

Gulasz bez mięsa też może być gulaszem i to w dodatku pysznym! Przygotowanie dużego garnka super jedzenia trwa trochę ponad godzinę. Kroimy warzywa, a reszta dzieje się sama. Wystarczy kilka razy zamieszać, a w międzyczasie możemy się delektować pyszną kawą i poczytać gazetę. Po upływie godziny obiad będzie gotowy.

Jak to z gulaszem często bywa nabiera smaku z czasem, więc zróbcie od razu większa porcję i zostawcie w lodówce na obiad następnego dnia.
Jako dodatek przygotujcie to na co macie ochotę. Może to być porcja kaszy pęczak lub gryczanej, ryż, albo po prostu kromka świeżego chleba.

Ilość porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 1,5 – 2 godziny

Składniki:

  • cebula – 2 sztuki
  • buraki – 800g
  • pieczarki – 300g
  • marchewka – 2 sztuki
  • soczewica – 1 szklanka
  • ciecierzyca – 1 puszka
  • koncentrat pomidorowy – 5 łyżek
  • czosnek – 3 ząbki
  • bulion warzywny – 1,5 litra
  • czerwone wino półwytrawne – 1,5 szklanki
  • tymianek – 1 łyżeczka
  • rozmaryn – 1 łyżeczka
  • liść laurowy – 3 sztuki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, buraka w niedużą kostkę, a pieczarki podziel na trzy lub na połowę, jeśli są mniejsze. Wszystko przełóż do garnka.
Dodaj resztę składników, wymieszaj, zagotuj i gotuj na małym ogniu około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Gulasz jest gotowy kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj ze swoją ulubioną kaszą lub chlebem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna300 kcal15%
Tłuszcz8 g11%
Węglowodany50 g19%
Białko11 g22%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *