Makaron, kalafior, pomidory i kremowy sos. Pyszny obiad murowany. Zazwyczaj proste składniki dobrej jakości dają zaskakujący efekt. Tak jest i w tym wypadku.
Ilość świeżej chilli dopasujcie do swoich kubków smakowych.
Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 45-60 minut
Składniki:
- pomidory krojone w puszce – 250ml
- kalafior – 500g
- makaron – 150g
- cukier – ½ łyżeczki
- chilli świeże – ½ sztuki
- mleko – 400ml
- mąka – 30g
- masło – 30g
- musztarda dijon – 1 łyżeczka
- ser cheddar – 50g
- gałka muszkatołowa – ⅓ łyżeczki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 190°C bez termoobiegu.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Kalafiora podziel na mniejsze części i ugotuj na półtwardo.
Pomidory wymieszaj z cukrem i dodaj do nich pokrojone chilli.
Do małego garnuszka wlej mleko, dodaj mąkę, masło, gałkę. Zagotuj cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. Gotuj kilka minut, aż sos ładnie zgęstnieje. Następnie dodaj musztardę, prawie całość startego sera i dopraw do smaku solą i pieprzem.
W dużej misce wymieszaj makaron, kalafior i ¾ sosu.
Do naczynia żaroodpornego przełóż ½ pomidorów, następnie makaron, resztę pomidorów i na sam koniec pozostałą część kremowego sosu. Na wierzchu posyp resztą sera i włóż do piekarnika na około 20-30 minut. Zapiekanka powinna być z góry ładnie zarumieniona.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 340 kcal | 17% |
Tłuszcz | 11 g | 16% |
Węglowodany | 47 g | 18% |
Białko | 15 g | 30% |
Błonnik | 5 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Makaron zapiekany z kalafiorem i pomidorami”