Site Overlay

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa cud. Smak lata i wczesnej jesieni kiedy skrzynki na bazarze wypełnione są jędrną papryką i soczystymi pomidorami. To zdecydowanie moja ulubiona zupa. Cudowny pomysł na obiad. Uwielbiam ją z dodatkiem czarnego ryżu.
Przepis wymaga minimalnych umiejętności kulinarnych, więc nie ma wymówek – do dzieła!

Ilość porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 45-60 minut
Wartość energetyczna: 137 kcal

Składniki:

  • pomidory malinowe – 2 kg
  • papryka czerwona – 1 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 4 ząbki
  • woda – 1,5 l
  • olej do pieczenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem.
  2. Pomidory i paprykę umyj. Pomidory przekrój na pół, cebulę podziel na 4 części. Razem z papryką i czosnkiem przełóż wszystkie warzywa do żaroodpornego naczynia. Pomidory skrop odrobiną oleju i wstaw wszystko do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie warzywa powinny być ładnie przypieczone, w naczyniu zbierze się dużo płynu. Nie wylewaj go.
  3. Naczynie wyjmij z piekarnika i przykryj całość folią aluminiową na kilka minut. Papryka powinna się zaparować, dzięki czemu łatwiej zejdzie skórka.
  4. Z papryki obierz skórkę, wyrzuć gniazda nasienne i całą zawartość naczynia przełóż do garnka.
  5. Wlej 1,5 l wrzątku, zblenduj całość i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zdjęcie nr 2 - Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Okiem dietetyka:

  • 1 porcja zupy zawiera, aż 5 porcji zalecanych porcji warzyw
  • jedz dowoli, nie musisz specjalnie ograniczać ilości

    P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *