Zupa cud. Smak lata i wczesnej jesieni kiedy skrzynki na bazarze wypełnione są jędrną papryką i soczystymi pomidorami. To zdecydowanie moja ulubiona zupa. Cudowny pomysł na obiad. Uwielbiam ją z dodatkiem czarnego ryżu.
Przepis wymaga minimalnych umiejętności kulinarnych, więc nie ma wymówek – do dzieła!
Ilość porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 45-60 minut
Wartość energetyczna: 137 kcal
Składniki:
- pomidory malinowe – 2 kg
- papryka czerwona – 1 kg
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 4 ząbki
- woda – 1,5 l
- olej do pieczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem.
- Pomidory i paprykę umyj. Pomidory przekrój na pół, cebulę podziel na 4 części. Razem z papryką i czosnkiem przełóż wszystkie warzywa do żaroodpornego naczynia. Pomidory skrop odrobiną oleju i wstaw wszystko do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie warzywa powinny być ładnie przypieczone, w naczyniu zbierze się dużo płynu. Nie wylewaj go.
- Naczynie wyjmij z piekarnika i przykryj całość folią aluminiową na kilka minut. Papryka powinna się zaparować, dzięki czemu łatwiej zejdzie skórka.
- Z papryki obierz skórkę, wyrzuć gniazda nasienne i całą zawartość naczynia przełóż do garnka.
- Wlej 1,5 l wrzątku, zblenduj całość i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Okiem dietetyka:
- 1 porcja zupy zawiera, aż 5 porcji zalecanych porcji warzyw
- jedz dowoli, nie musisz specjalnie ograniczać ilości
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Krem z pieczonych pomidorów i papryki”