Nigdy nie byłam fanką dań typu “słodko – kwaśne coś”. Ale skoro Jamie wydał wegetariańską książkę i pojawił się w niej przepis na takie właśnie cudo no to trzeba to cudo zrobić. I powiem Wam, że wyszło całkiem nieźle. Jedząc stir-fry na obiad stwierdziliśmy, że ogólnie nie nasz klimat, ale dobre! I dołożyliśmy sobie dokładkę.
Nie pomijajcie przyprawy “5 smaków”. Ona nadaje smak całemu daniu.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość energetyczna: 350 kcal
Składniki:
- przecier pomidorowy – 1 łyżka
- skrobia – 1 łyżka
- ocet winny – 1 łyżka
- sos sojowy – 3 łyżki
- przyprawa chińska 5 smaków – 1 łyżeczka
- brzoskwinie w puszce – 1 puszka (410g)
- cebula – 1 sztuka
- papryka – 2 sztuki
- marchewka – 1 sztuka
- czosnek – 4 ząbki
- imbir – kawałek 3 cm
- mielona ostra papryka – ½ łyżeczki
- mrożony zielony groszek – 150g
- kapusta pak choi – 1 sztuka
- makaron ryżowy – 200g
- olej do smażenia – 1 łyżka
Przygotowanie:
- Sok z brzoskwiń wymieszaj z przecierem pomidorowym, skrobią, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków i mieloną papryką. Odstaw na bok.
- Marchewkę, paprykę, cebulę i kapustę pokrój w cienkie paski. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce.
- Warzywa podsmaż na suchej, gorącej patelni. Następnie dodaj olej i smaż do momentu, aż trochę zmiękną.
- Na patelnię wlej sok wymieszany z przyprawami, imbir i czosnek.Dodaj mrożony groszek. Smaż przez chwilę.
- Na koniec dodaj pokrojone w paski brzoskwinie. Wymieszaj całość i w razie potrzeby dopraw solą.
- Połącz z makaronem ryżowym.
Smacznego!
Okiem dietetyka:
- 1 porcja dania to 2 porcje warzyw i 25% dziennej zalecanej dawki błonnika pokarmowego
- Brzoskwinie w puszce zawierają sporo cukru, więc jedz to danie z rozwagą. Rób je raz na jakiś czas, nie codziennie.
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Słodko – kwaśny stir-fry”