Site Overlay

Słodko – kwaśny stir-fry

Nigdy nie byłam fanką dań typu “słodko – kwaśne coś”. Ale skoro Jamie wydał wegetariańską książkę i pojawił się w niej przepis na takie właśnie cudo no to trzeba to cudo zrobić. I powiem Wam, że wyszło całkiem nieźle. Jedząc stir-fry na obiad stwierdziliśmy, że ogólnie nie nasz klimat, ale dobre! I dołożyliśmy sobie dokładkę.
Nie pomijajcie przyprawy “5 smaków”. Ona nadaje smak całemu daniu.

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość energetyczna: 350 kcal

Składniki:

  • przecier pomidorowy – 1 łyżka
  • skrobia – 1 łyżka
  • ocet winny – 1 łyżka
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • przyprawa chińska 5 smaków – 1 łyżeczka
  • brzoskwinie w puszce – 1 puszka (410g)
  • cebula – 1 sztuka
  • papryka – 2 sztuki
  • marchewka – 1 sztuka
  • czosnek – 4 ząbki
  • imbir – kawałek 3 cm
  • mielona ostra papryka – ½ łyżeczki
  • mrożony zielony groszek – 150g
  • kapusta pak choi – 1 sztuka
  • makaron ryżowy – 200g
  • olej do smażenia – 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Sok z brzoskwiń wymieszaj z przecierem pomidorowym, skrobią, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków i mieloną papryką. Odstaw na bok.
  2.  Marchewkę, paprykę, cebulę i kapustę pokrój w cienkie paski. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce.
  3. Warzywa podsmaż na suchej, gorącej patelni. Następnie dodaj olej i smaż do momentu, aż trochę zmiękną.
  4. Na patelnię wlej sok wymieszany z przyprawami, imbir i czosnek.Dodaj mrożony groszek. Smaż przez chwilę.
  5. Na koniec dodaj pokrojone w paski brzoskwinie. Wymieszaj całość i w razie potrzeby dopraw solą.
  6. Połącz z makaronem ryżowym.

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Słodko – kwaśny stir-fry

Okiem dietetyka:

  • 1 porcja dania to 2 porcje warzyw i 25% dziennej zalecanej dawki błonnika pokarmowego
  • Brzoskwinie w puszce zawierają sporo cukru, więc jedz to danie z rozwagą. Rób je raz na jakiś czas, nie codziennie.

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Słodko – kwaśny stir-fry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *