Site Overlay

Pasta z buraków

W związku z tym, że nie jemy wędliny ani innych mięsnych rzeczy kanapkowych muszę mieć zawsze coś w zanadrzu na szybko do chleba.
Burak idealnie nadaje się do przygotowania z niego pasty. A w połączeniu z parmezanem i odrobiną tymianku prezentuje się całkiem całkiem.
Jeśli zostały Ci jakimś cudem upieczone buraki wykorzystaj je do zrobienia pasty kanapkowej.

Czas przygotowania: 5 minut + ewentualnie pieczenie buraka

Składniki:

  • burak – 2 sztuki
  • czerwona fasola – ½ puszki
  • pestki słonecznika – 2 łyżki
  • parmezan – 50g
  • tymianek – ½ łyżeczki – świeży lub suszony
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jeśli nie masz upieczonych buraków przekrój je na pół, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 30 minut.
Do pojemnika blendera przełóż wszystkie składniki i zmiksuj na gładką pastę.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pastę możecie przechowywać w lodówce do tygodnia.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna100 kcal5%
Tłuszcz3 g4%
Węglowodany13 g5%
Białko5.5 g11%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *