W związku z tym, że nie jemy wędliny ani innych mięsnych rzeczy kanapkowych muszę mieć zawsze coś w zanadrzu na szybko do chleba.
Burak idealnie nadaje się do przygotowania z niego pasty. A w połączeniu z parmezanem i odrobiną tymianku prezentuje się całkiem całkiem.
Jeśli zostały Ci jakimś cudem upieczone buraki wykorzystaj je do zrobienia pasty kanapkowej.
Czas przygotowania: 5 minut + ewentualnie pieczenie buraka
Składniki:
- burak – 2 sztuki
- czerwona fasola – ½ puszki
- pestki słonecznika – 2 łyżki
- parmezan – 50g
- tymianek – ½ łyżeczki – świeży lub suszony
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jeśli nie masz upieczonych buraków przekrój je na pół, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 30 minut.
Do pojemnika blendera przełóż wszystkie składniki i zmiksuj na gładką pastę.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pastę możecie przechowywać w lodówce do tygodnia.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 100 kcal | 5% |
Tłuszcz | 3 g | 4% |
Węglowodany | 13 g | 5% |
Białko | 5.5 g | 11% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.