Site Overlay

Kalafior pieczony z kminkiem, kolendrą i migdałami

Większość ludzi uważa, że kalafiora można tylko ugotować, albo zapiec. Tymczasem, choć może wydawać się to dziwne, kalafior jest wspaniały, kiedy się go lekko podpiecze, zwłaszcza z ziołami, serem lub bułką tartą.
Ten przepis to propozycja na kalafiora trochę w stylu indyjskim. Jest naprawdę pyszny.
Idealnie wpasuje się jako dodatek do pieczonej ryby lub filetu drobiowego.

Ilość porcji:  4 porcje
Czas przygotowania:  45-60 minut

Składniki:

  • kalafior – 1 sztuka / około 1kg
  • kminek – 2 łyżeczki ziaren
  • kolendra – 2 łyżeczki ziaren
  • papryczka chilli – 1 mała sztuka
  • cytryna – 1 sztuka
  • masło – 2 łyżki
  • olej – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu.
Kalafiora podziel na małe różyczki i podgotuj przez 10 minut w osolonej wodzie.
Po tym czasie odcedź go dobrze z wody. Aby dobrze się upiekł różyczki powinny być suche.
W moździerzu lub blenderze rozdrobnij przyprawy. Wymieszaj je ze skórką z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem.
Na blachę do pieczenia wyłóż pergamin. Kalafiora wymieszaj z masłem i olejem i posyp przyprawami z sokiem z cytryny.
Wstaw do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie powinien być przypieczony i złocisty.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna173 kcal9%
Tłuszcz13 g19%
Węglowodany13 g5%
Białko7.5 g15%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Kalafior pieczony z kminkiem, kolendrą i migdałami

Zdjęcie nr 2 - Kalafior pieczony z kminkiem, kolendrą i migdałami

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *