Większość ludzi uważa, że kalafiora można tylko ugotować, albo zapiec. Tymczasem, choć może wydawać się to dziwne, kalafior jest wspaniały, kiedy się go lekko podpiecze, zwłaszcza z ziołami, serem lub bułką tartą.
Ten przepis to propozycja na kalafiora trochę w stylu indyjskim. Jest naprawdę pyszny.
Idealnie wpasuje się jako dodatek do pieczonej ryby lub filetu drobiowego.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45-60 minut
Składniki:
- kalafior – 1 sztuka / około 1kg
- kminek – 2 łyżeczki ziaren
- kolendra – 2 łyżeczki ziaren
- papryczka chilli – 1 mała sztuka
- cytryna – 1 sztuka
- masło – 2 łyżki
- olej – 2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu.
Kalafiora podziel na małe różyczki i podgotuj przez 10 minut w osolonej wodzie.
Po tym czasie odcedź go dobrze z wody. Aby dobrze się upiekł różyczki powinny być suche.
W moździerzu lub blenderze rozdrobnij przyprawy. Wymieszaj je ze skórką z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem.
Na blachę do pieczenia wyłóż pergamin. Kalafiora wymieszaj z masłem i olejem i posyp przyprawami z sokiem z cytryny.
Wstaw do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie powinien być przypieczony i złocisty.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 173 kcal | 9% |
Tłuszcz | 13 g | 19% |
Węglowodany | 13 g | 5% |
Białko | 7.5 g | 15% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.