Site Overlay

Sałatka z pieczonym burakiem, granatem i migdałami

Dodanie pieczonego buraka do sałatki to zawsze dobry pomysł. Jeszcze jabłko i granat, to już niebo w gębie. Na pierwszy rzut oka patrząc na składniki sałatki możecie być lekko zaniepokojeni co z tego wyjdzie i czy w ogóle coś wyjdzie. Ale zaufajcie mi. Ta sałatka to coś totalnie pysznego. Możemy ją zjeść na kolację z kawałkiem dobrego chleba, albo jako dodatek do pieczonej ryby czy pieczonych ziemniaków. Pyszka!

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie buraka

Składniki:

  • buraki – 4 sztuki
  • seler naciowy – 2 laski
  • granat – 1 nieduża sztuka
  • rodzynki – 2 łyżki
  • migdały – 2 łyżki płatków
  • jabłko – 1 sztuka
  • cytryna – ½ sztuki
  • olej lniany – 2 łyżki
  • miód – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki zawiń w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na godzinę.
Kiedy będą upieczone pokrój je na nieduże kawałki. Jabłko pokrój w cienkie plasterki a selera na malutkie kawałki. Przełóż do dużej miski, dodaj migdały, obranego granata, rodzynki i wymieszaj wszystko razem.
Olej lniany, miód i sok wyciśnięty z połowy cytryny wymieszaj w małym naczynku. Sosem polej składniki sałatki, w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna240 kcal12%
Tłuszcz12 g17%
Węglowodany32 g12%
Białko3 g6%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Sałatka z pieczonym burakiem, granatem i migdałami

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *