Dodanie pieczonego buraka do sałatki to zawsze dobry pomysł. Jeszcze jabłko i granat, to już niebo w gębie. Na pierwszy rzut oka patrząc na składniki sałatki możecie być lekko zaniepokojeni co z tego wyjdzie i czy w ogóle coś wyjdzie. Ale zaufajcie mi. Ta sałatka to coś totalnie pysznego. Możemy ją zjeść na kolację z kawałkiem dobrego chleba, albo jako dodatek do pieczonej ryby czy pieczonych ziemniaków. Pyszka!
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie buraka
Składniki:
- buraki – 4 sztuki
- seler naciowy – 2 laski
- granat – 1 nieduża sztuka
- rodzynki – 2 łyżki
- migdały – 2 łyżki płatków
- jabłko – 1 sztuka
- cytryna – ½ sztuki
- olej lniany – 2 łyżki
- miód – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki zawiń w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na godzinę.
Kiedy będą upieczone pokrój je na nieduże kawałki. Jabłko pokrój w cienkie plasterki a selera na malutkie kawałki. Przełóż do dużej miski, dodaj migdały, obranego granata, rodzynki i wymieszaj wszystko razem.
Olej lniany, miód i sok wyciśnięty z połowy cytryny wymieszaj w małym naczynku. Sosem polej składniki sałatki, w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 240 kcal | 12% |
Tłuszcz | 12 g | 17% |
Węglowodany | 32 g | 12% |
Białko | 3 g | 6% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.