Brukselka to zmora dzieciństwa. Dziwny zapach roznoszący się po domu podczas gotowania był powalający. Ale brukselka ma też swoje drugie oblicze. Zdecydowanie lepsze. Podczas pieczenia robi się słodkawa, a podpieczone listki delikatnie chrupią. To idealna propozycja dla osób, które za brukselką nie przepadają. Wypróbujcie, jako lekką kolację albo dodatek do obiadu.
Ilość porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut
Składniki:
- brukselka – 500g
- dżem brzoskwiniowy – 3 łyżki
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
- winogrono czerwone – duża garść / około 100g
- orzechy włoskie – 20g
- jogurt naturalny – 100g
- olej do pieczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Brukselkę oczyścić z brudnych listków i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na blachę wyłożoną pergaminem przełóż odsączoną z wody brukselkę, polej ją odrobiną oleju do pieczenia i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Brukselka powinna ładnie zbrązowieć.
W małym garnuszku rozpuść dżem, dodaj ocet balsamiczny i winogrono. Poczekaj chwilę, aż winogrono delikatnie pęknie i zrobi się ze wszystkiego lepki sos.
Wymieszaj wszystko razem, polej jogurtem naturalnym i posyp posiekanymi orzechami.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 239 kcal | 12% |
Tłuszcz | 16 g | 23% |
Węglowodany | 23.5 g | 9% |
Białko | 9 g | 18% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.