Site Overlay

Pieczona brukselka z winogronem

Brukselka to zmora dzieciństwa. Dziwny zapach roznoszący się po domu podczas gotowania był powalający. Ale brukselka ma też swoje drugie oblicze. Zdecydowanie lepsze. Podczas pieczenia robi się słodkawa, a podpieczone listki delikatnie chrupią. To idealna propozycja dla osób, które za brukselką nie przepadają. Wypróbujcie, jako lekką kolację albo dodatek do obiadu.

Ilość porcji:  3 porcje
Czas przygotowania:  30-45 minut

Składniki:

  • brukselka – 500g
  • dżem brzoskwiniowy – 3 łyżki
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • winogrono czerwone – duża garść / około 100g
  • orzechy włoskie – 20g
  • jogurt naturalny – 100g
  • olej do pieczenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Brukselkę oczyścić z brudnych listków i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na blachę wyłożoną pergaminem przełóż odsączoną z wody brukselkę, polej ją odrobiną oleju do pieczenia i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Brukselka powinna ładnie zbrązowieć.
W małym garnuszku rozpuść dżem, dodaj ocet balsamiczny i winogrono. Poczekaj chwilę, aż winogrono delikatnie pęknie i zrobi się ze wszystkiego lepki sos.
Wymieszaj wszystko razem, polej jogurtem naturalnym i posyp posiekanymi orzechami.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna239 kcal12%
Tłuszcz16 g23%
Węglowodany23.5 g9%
Białko9 g18%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *