Site Overlay

Aromatyczna zupa z makaronem ryżowym

Pyszny aromatyczny grzybowy bulion. Nie potrzeba wielu umiejętności, żeby powstał super obiad. Kilka składników, piekarnik, garnek i trochę czasu – oto przepis na sukces.
Do dzieła!
Przepis pochodzi z książki Wege Jamiego Olivera, ale jest trochę zmieniony, dostosowany do zawartości mojej lodówki.

Ilość porcji:  4 porcje
Czas przygotowania:  1 godzina
Wartość energetyczna: 300 kcal

Składniki:

  • świeży imbir – spory kawałek, około 12cm
  • czosnek – 1 główka
  • cebula – 1 duża sztuka
  • świeże chilli – 1 sztuka
  • bulion warzywny – 2 litry
  • pomidory koktajlowe – 200g
  • liście limonki kaffir – 10 sztuk
  • mieszanka grzybów – 230g *
  • ocet winny – 2 łyżki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • makaron ryżowy – 160g
  • olej do pieczenia
  • sól

*w mojej zupie znalazły się pieczarki (160g), grzyby mun (25g), suszone borowiki (50g)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Obrany imbir rozgnieć nożem, obraną cebulę przekrój na pół, obierz czosnek i przełóż wszystko razem z papryczką chilli do brytfanki i skrop odrobiną oleju do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 minut.
  2. Po tym czasie przełóż całość do garnka, dodaj suszone grzyby, liście kaffir, ocet, sos sojowy, pomidory koktajlowe i zalej wszystko bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
  3. Na końcu dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i gotuj jeszcze przez 15-20 minut. Pieczarki powinny być miękkie. W razie potrzeby dopraw bulion solą lub sosem sojowym.
  4. Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  5. Podawaj zupę z makaronem.

Smacznego!

zupa, bulion, obiad, papryka, grzyby, pieczarka, makaron, książka, stół, miska, garnek, pomidor

Okiem dietetyka:

  • Grzyby to źródło białka i witamin z grupy B.
  • Główne źródło węglowodanów w tym daniu to makaron ryżowy.
  • Jedz do woli!

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

3 thoughts on “Aromatyczna zupa z makaronem ryżowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *