Ekspresowa pasta do chleba z super zdrową kapustą kiszoną. Nie obawiajcie się ilości tłuszczu w porcji, która wyjdzie z podanych składników. Jest to tłuszcz z orzechów włoskich, czyli bardzo ważny i zdrowy tłuszcz omega-3. Pasta jest pyszna. Sama byłam zaskoczona, że ze składników, które potencjalnie do siebie nie pasują wyszło coś tak dobrego.
Przepis dostałam od koleżanki, która wygrzebała go z odmętów internetu.
Wypróbujcie!
Ilość porcji: 1 mały słoiczek
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- kapusta kiszona – 100g
- orzechy włoskie – 50g
- cebula – ¼ sztuki
- kminek mielony – ½ łyżeczki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Z kapusty wyciśnij nadmiar soku, przełóż do miski z resztą składników i zblenduj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj łyżkę wody. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 309 kcal | 15% |
Tłuszcz | 27 g | 39% |
Węglowodany | 13 g | 5% |
Białko | 9 g | 18% |
Błonnik | 5 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Pasta z kiszonej kapusty i orzechów włoskich”