Site Overlay

Gulasz ala Ratatouille

Ratatouille to gulasz warzywny pochodzący z Francji. Idealny na lato. Pełen kolorowych sezonowych warzyw. Zróbcie jeszcze teraz kiedy warzywa są świeże i tanie.
Nie jest to oryginalny przepis, ale ilość składników można modyfikować w zależności od upodobań.
Idealny do bagietki, do ryżu, do kaszy. Wybierzcie co lubicie najbardziej.
Gulasz warto zrobić dzień wcześniej, lub więcej, żeby coś zostało. Na drugi dzień jest jeszcze lepszy!

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45-60 minut

Składniki:

  • cukinia różnokolorowa – 6 sztuk / około 2,5-3 kg
  • pomidory różnokolorowe – 1 kg
  • papryka – 2 sztuki
  • cebula czerwona – 2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • bazylia – ½ pęczka
  • rozmaryn – listki z kilku gałązek albo 2 łyżeczki suszonego
  • tymianek – listki z kilku gałązek albo 2 łyżeczki suszonego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Porady:

  • Najważniejsze, żeby nie rozgotować warzyw, bo zrobi się gęsta zupa.
  • Paprykę i cukinię pokrojoną na większe kawałki dodajemy na początku, a drobniejsze kawałki na sam koniec, tylko na kilka minut.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokroić na spore kawałki. Cienkie cukinie pokroić w plastry.
Na początek do garnka na rozgrzany olej wrzucić cebulę, czosnek i paprykę. Poddusić kilka minut.
Następnie dodać większe kawałki cukinii, pomidory i zioła.
Kiedy cukinia będzie lekko miękka wrzucić mniejsze kawałki.
Kiedy warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane Ratatouille jest gotowe.
Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Gulasz ala Ratatouille

Zdjęcie nr 2 - Gulasz ala Ratatouille

Zdjęcie nr 3 - Gulasz ala Ratatouille

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *