Ta cudowna zupa pochodzi od klasycznej włoskiej pappa al pomodoro (zupa z pomidorów i chleba). W ten sam sposób możesz wykorzystać mnóstwo innych warzyw – powolne gotowanie wydobywa z nich głębię smaku i słodycz, a chleb nadaje zupie gęstości.
Muszę przyznać, że zupa najlepsza jest od razu po przygotowaniu, ale gdy zostanie Wam na drugi dzień i będzie zbyt gęsta dodajcie do niej po prostu trochę wrzątku.
Czas przygotowania: 1 ½ godziny
Ilość porcji: 4-6 porcji
Składniki:
- cukinia – 4 sztuki
- cebula – 2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- bulion – 1 litr
- ½ ciabatty lub bochenka czerstwego chleba
- mięta – ½ pęczka – opcjonalnie
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Cukinię przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć warzywa do dużego garnka z 2 łyżkami oleju i podsmażyć na wolnym ogniu około 1 godzinę i 15 minut. Od czasu do czasu przemieszać i w razie potrzeby dodać trochę wody, żeby warzywa nie przykleiły się do dna garnka.
Cebula i cukinia mają bardzo zgęstnieć, zmięknąć i skarmelizować się – działaj powoli i cierpliwie, a uzyskasz wspaniały efekt.
Kiedy warzywa będą gotowe dodać pieczywo porwane na spore kawałki i wlać litr bulionu. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10 minut, aż stanie się gęsta i pyszna.
Starannie doprawić i na sam koniec dodać posiekane listki mięty.
Smacznego!