Site Overlay

Zupa z cukinii i chleba

Ta cudowna zupa pochodzi od klasycznej włoskiej pappa al pomodoro (zupa z pomidorów i chleba). W ten sam sposób możesz wykorzystać mnóstwo innych warzyw – powolne gotowanie wydobywa z nich głębię smaku i słodycz, a chleb nadaje zupie gęstości.
Muszę przyznać, że zupa najlepsza jest od razu po przygotowaniu, ale gdy zostanie Wam na drugi dzień i będzie zbyt gęsta dodajcie do niej po prostu trochę wrzątku.

Czas przygotowania: 1 ½ godziny
Ilość porcji: 4-6 porcji

Składniki:

  • cukinia – 4 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • bulion – 1 litr
  • ½ ciabatty lub bochenka czerstwego chleba
  • mięta – ½ pęczka – opcjonalnie
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Cukinię przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć warzywa do dużego garnka z 2 łyżkami oleju i podsmażyć na wolnym ogniu około 1 godzinę i 15 minut. Od czasu do czasu przemieszać i w razie potrzeby dodać trochę wody, żeby warzywa nie przykleiły się do dna garnka.

Cebula i cukinia mają bardzo zgęstnieć, zmięknąć i skarmelizować się – działaj powoli i cierpliwie, a uzyskasz wspaniały efekt.
Kiedy warzywa będą gotowe dodać pieczywo porwane na spore kawałki i wlać litr bulionu. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10 minut, aż stanie się gęsta i pyszna.

Starannie doprawić i na sam koniec dodać posiekane listki mięty.

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Zupa z cukinii i chleba

Zdjęcie nr 2 - Zupa z cukinii i chleba

Zdjęcie nr 3 - Zupa z cukinii i chleba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *