Oj ta brukselka. Więcej chyba jej przeciwników co zwolenników. Ale warto powoli się do niej przekonywać, między innymi takimi przepisami jak ten, bo jest super zdrowa.
Ocet balsamiczny z dodatkiem cukru dodaje jej delikatnie słodkiego smaku. I ta przypieczona skórka. Pyszna jest! Spróbujcie jej!
Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut
Składniki:
- brukselka – 500g
- ocet balsamiczny – 3 łyżki
- cukier – 2 łyżeczki
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Brukselkę obierz z zewnętrznych listków i odkrój zdrewniały koniec. Gotuj przez 8-10 minut.
Piekarnik ustaw na 180°C z termoobiegiem. Na patelnię wsyp cukier i wlej ocet balsamiczny. Podgrzej chwilę, żeby ocet się zredukował, a cukier rozpuścił.
Do naczynia żaroodpornego przełóż brukselkę (większe okazy przekrój na pół), dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z octem. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Brukselka powinna być ładnie zrumieniona. Podawaj prosto z piekarnika.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 70 kcal | 4% |
Tłuszcz | 1 g | 1% |
Węglowodany | 16 g | 6% |
Białko | 7 g | 14% |
Błonnik | 8 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.