Site Overlay

Najlepszy “oszukany” paprykarz

Przepis na: Najlepszy “oszukany” paprykarz

“Oszukany” paprykarz to nic innego jak wersja bezrybna klasycznego paprykarza szczecińskiego. I jestem pewna, że to o wiele zdrowsza wersja. Na pierwszy rzut oka brzmi groźnie, ale ta pasta do chleba jest cudowna.
Paprykarz w wersji wegańskiej robiłam już setki razy. Zawsze wychodzi, jest aromatyczny, sycący dzięki dodatkowi ryżu, po prostu pyszny.
Nie pomijajcie płatków nori. To one dodają rybnego posmaku. Są w tym przepisie niezbędne.
Bez problemu kupicie je w markecie na dziale z dodatkami do sushi.

Przepis na paprykarz pochodzi z bloga Weganona, ale jest tak pyszny, że postanowiłam się z Wami nim podzielić. Niech dalej idzie w świat.

Ilość porcji: 1 nieduży słoiczek pasty
Czas przygotowania: 30-45 minut

Składniki:

  • ryż – 1 torebka, 100g
  • marchewka – 3 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • przecier pomidorowy – 4 łyżeczki
  • liść laurowy – 3 sztuki
  • ziele angielskie – 6 sztuk
  • wędzona papryka słodka – 1 łyżeczka
  • słodka papryka – 2 łyżeczki
  • glony nori – 2 arkusze, zblendowane drobno, lub płatki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebula i marchewka powinny być miękkie. Ziele i liść wyjmij i resztę przełóż do miski.
Do miski dodaj resztę składników i całość dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przechowuj w lodówce.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna600 kcal30%
Tłuszcz20 g29%
Węglowodany107 g41%
Białko12 g24%
Błonnik15 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

 

1 thought on “Najlepszy “oszukany” paprykarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *