Site Overlay

Fasolka z boczkiem i tymiankową posypką

Fasolka, chrupiący boczek i aromatyczna posypka. Smakuje obłędnie.
Przepis dla leniwych i osób, które twierdzą, że mają 2 lewe ręce do gotowania.
Szybki obiad, lekka kolacja.
Wracając z pracy kupcie fasolkę szparagową i resztę składników i do dzieła.

Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania:  20-30 minut

Składniki:

  • fasolka szparagowa – 300 g
  • boczek wędzony – 60 g
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • tymianek suszony – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek pokrojony w wąskie paski, nie dodawaj dodatkowego tłuszczu. Kiedy boczek będzie ładnie przyrumieniony i skwierczący przełóż go na oddzielny talerz, a na tłuszczu który został po smażeniu boczku podsmaż delikatnie bułkę tartą, dodaj tymianek.
Wymieszaj razem wszystkie składniki.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna230 kcal12%
Tłuszcz16 g23%
Węglowodany19 g7%
Białko8 g16%
Błonnik6 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

fasolka z boczkiem i tymiankową posypką

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Fasolka z boczkiem i tymiankową posypką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *