Site Overlay

Chutney paprykowy

Chutney to gęsty sos wywodzący się z kuchni indyjskiej. Może być przygotowany z warzyw lub owoców z różnymi dodatkami połączonymi octem i cukrem.
Ja postawiłam na jesienne smaki. Papryka z rozmarynem i cynamonem połączone octem balsamicznym. Super dodatek do mięsa, do kanapek z wędzonym twarogiem, do placków ziemniaczanych. Opcji jest wiele.
Jeśli nie próbowaliście nigdy papryki z odrobiną cynamonu to polecam. Te dwa składniki pasują do siebie idealnie.

Ilość porcji: 2 nieduże słoiczki
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • papryka czerwona – 4 sztuki
  • świeże chilli – 3 sztuki
  • cebula czerwona – 1 mała sztuka
  • rozmaryn suszony – ½ łyżeczki
  • cynamon – ¼ łyżeczki
  • ocet balsamiczny – 3 łyżki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Paprykę umyj i opal nad palnikiem gazowym. Skórka powinna zrobić się czarna. Kiedy ostygnie obierz paprykę ze skóry.
Jeśli nie masz kuchenki gazowej paprykę upiecz w piekarniku.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, dodaj do niej cynamon, rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj ocet i cukier i wymieszaj całość. Smaż do momentu odparowania płynu. Sos powinien zrobić się delikatnie lepki i pachnący. Przełóż sos do miski i zblenduj. Sos powinien być gładki z wyczuwalnymi kawałkami papryki.
Przełóż całość do słoików i przechowuj w lodówce.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna350 kcal18%
Tłuszcz5 g7%
Węglowodany81 g31%
Białko14 g28%
Błonnik22 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Chutney paprykowy

Zdjęcie nr 2 - Chutney paprykowy

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Chutney paprykowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *