Jest to propozycja na podanie wszystkim znanej kapusty z grzybami w trochę innej wersji. Wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej. Kawałek tarty zjedzony na obiad z dodatkiem pysznego barszczu czerwonego na zakwasie to gwarancja dobrego dnia. Przepis jest długi, ale nie jest mocno skomplikowany. Nie obawiaj się, poradzisz sobie! Trzymam kciuki!
Ilość porcji: 8 porcji lub 4 porcje dla bardzo głodnych ludzi
Czas przygotowania: ponad 1 godzinę
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna – 250g
- masło – 150g
- sól – 1 łyżeczka
- jajo – 1 sztuka
Kapusta:
- kapusta kiszona – 500g
- cebula – 1 sztuka
- kminek – ½ łyżeczki
- woda – ½ szklanki
- żurawina suszona – ½ szklanki
- grzyby leśne – 200g
- czosnek – 2 ząbki
- olej do smażenia
Barszcz na zakwasie:
- zakwas – 1 litr
- marchewka – 3 sztuki
- pietruszka – 1 sztuka
- por – ½ sztuki / ciemnozielone liście
- suszone grzyby – 10 sztuk
- śliwka suszona – 2 sztuki
- jabłko – ½ sztuki
- woda – 1 litr
- ziele angielskie – 4 kulki
- liść laurowy – 4 sztuki
- jałowiec – 4 kulki
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Barszcz
Wszystkie warzywa na bulion obierz i włóż do garnka, dodaj resztę składników, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Po tym czasie przelej bulion przez sito, żeby został sam płyn. Do czystego bulionu dodaj zakwas buraczany, majeranek, pieprz i podgrzej na minimalnym ogniu przez 30 minut. Barszczu nie można zagotować, bo straci ładny kolor. Dopraw solą i pieprzem.
Ciasto
Rozgrzej piekarnik do 190°C bez termoobiegu.
Mąkę przesiej przez sito, dodaj zimne masło pokrojone na kawałki, jajko i sól. Połącz szybo składniki, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ⅔ ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty posmarowaną masłem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Ciasto musi być podpieczone i lekko rumiane.
Kapusta
Jeśli używasz grzybów suszonych namocz je wcześniej we wrzątku.
Odsącz grzyby z wody, pokrój na małe kawałeczki i podsmaż na małej ilości oleju i dodaj do środka czosnek starty na tarce.
Kapustę przelej wodą i wyciśnij dobrze, żeby pozbyć się nadmiaru kwaśnego smaku.
Na patelni usmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do niej kminek i kapustę. Zalej wodą i gotuj około 30 minut od czasu do czasu mieszając, żeby kapusta nie przywarła do dna. Pod koniec gotowania dodaj żurawinę i grzyby. Wymieszaj wszystko i dopraw solą i pieprzem.
Z piekarnika wyjmij ciasto, wyłóż kapustą i udekoruj częścią ciasta, które pozostało.
Wierzch ciasta możesz posmarować odrobiną żółtka wymieszanego z mlekiem lub wodą.
Wstaw do piekarnika na 20 minut. Tarta będzie gotowa kiedy góra będzie ładnie zarumieniona.
Podawaj samą lub z dodatkiem gorącego barszczu.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 305 kcal | 15% |
Tłuszcz | 20 g | 29% |
Węglowodany | 25 g | 10% |
Białko | 5 g | 10% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.