Site Overlay

Tarta z kiszoną kapustą, grzybami i żurawiną

Jest to propozycja na podanie wszystkim znanej kapusty z grzybami w trochę innej wersji. Wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej. Kawałek tarty zjedzony na obiad z dodatkiem pysznego barszczu czerwonego na zakwasie to gwarancja dobrego dnia. Przepis jest długi, ale nie jest mocno skomplikowany. Nie obawiaj się, poradzisz sobie! Trzymam kciuki!

Ilość porcji: 8 porcji lub 4 porcje dla bardzo głodnych ludzi
Czas przygotowania: ponad 1 godzinę

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna – 250g
  • masło – 150g
  • sól – 1 łyżeczka
  • jajo – 1 sztuka

Kapusta:

  • kapusta kiszona – 500g
  • cebula – 1 sztuka
  • kminek – ½ łyżeczki
  • woda – ½ szklanki
  • żurawina suszona – ½ szklanki
  • grzyby leśne – 200g
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej do smażenia

Barszcz na zakwasie:

  • zakwas – 1 litr
  • marchewka – 3 sztuki
  • pietruszka – 1 sztuka
  • por – ½ sztuki / ciemnozielone liście
  • suszone grzyby – 10 sztuk
  • śliwka suszona – 2 sztuki
  • jabłko – ½ sztuki
  • woda – 1 litr
  • ziele angielskie – 4 kulki
  • liść laurowy – 4 sztuki
  • jałowiec – 4 kulki
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

Barszcz

Wszystkie warzywa na bulion obierz i włóż do garnka, dodaj resztę składników, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Po tym czasie przelej bulion przez sito, żeby został sam płyn.  Do czystego bulionu dodaj zakwas buraczany, majeranek, pieprz i podgrzej na minimalnym ogniu przez 30 minut. Barszczu nie można zagotować, bo straci ładny kolor. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto

Rozgrzej piekarnik do 190°C bez termoobiegu.
Mąkę przesiej przez sito, dodaj zimne masło pokrojone na kawałki, jajko i sól. Połącz szybo składniki, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ⅔ ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty posmarowaną masłem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Ciasto musi być podpieczone i lekko rumiane.

Kapusta

Jeśli używasz grzybów suszonych namocz je wcześniej we wrzątku.
Odsącz grzyby z wody, pokrój na małe kawałeczki i podsmaż na małej ilości oleju i dodaj do środka czosnek starty na tarce.
Kapustę przelej wodą i wyciśnij dobrze, żeby pozbyć się nadmiaru kwaśnego smaku.
Na patelni usmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do niej kminek i kapustę. Zalej wodą i gotuj około 30 minut od czasu do czasu mieszając, żeby kapusta nie przywarła do dna. Pod koniec gotowania dodaj żurawinę i grzyby. Wymieszaj wszystko i dopraw solą i pieprzem.

Z piekarnika wyjmij ciasto, wyłóż kapustą i udekoruj częścią ciasta, które pozostało.
Wierzch ciasta możesz posmarować odrobiną żółtka wymieszanego z mlekiem lub wodą.
Wstaw do piekarnika na 20 minut. Tarta będzie gotowa kiedy góra będzie ładnie zarumieniona.

Podawaj samą lub z dodatkiem gorącego barszczu.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna305 kcal15%
Tłuszcz20 g29%
Węglowodany25 g10%
Białko5 g10%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *