Site Overlay

Letnia zupa z fasolką i jarmużem

Już dawno na blogu nie było zupy, a lato to idealny czas na przygotowanie pysznego, lekkiego obiadu z kilku składników.
Składniki zupy oczywiście możecie zmieniać według upodobań. Weganie mogą pominąć śmietankę, na rzecz np. mleka kokosowego lub ryżowego.  Będzie równie pysznie.

Ilość porcji:  4 porcje
Czas przygotowania:  30-45 minut

Składniki:

  • fasolka szparagowa – 200 g
  • marchewka – 200 g
  • ziemniaki – 200 g
  • pomidory – 500 g
  • cebula – 100 g
  • jarmuż – 50 g
  • kasza jęczmienna – 50 g
  • śmietana 30% – 50 ml
  • lubczyk – 1 łyżeczka
  • woda lub bulion – 1200 ml
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę umyj i obierz, pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z marchewką i ziemniakami. Cebulę pokrój w kostkę. Warzywa zalej bulionem lub wodą i zagotuj.
Pomidory obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki (np. ósemki). Przełóż je do gotującej się zupy. Dodaj lubczyk. Gotuj całość pod przykrywką na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodaj jarmuż i suchą kaszę. Nie wrzucaj tylko zdrewniałych części jarmużu. Całość gotuj jeszcze około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Na koniec dodaj śmietanę i dopraw całość solą i pieprzem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna165 kcal8%
Tłuszcz4 g6%
Węglowodany32 g12%
Białko5 g10%
Błonnik7 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

zupa, fasolka szparagowa, pomysł na zupę, pomysł na obiad

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Letnia zupa z fasolką i jarmużem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *