Już dawno na blogu nie było zupy, a lato to idealny czas na przygotowanie pysznego, lekkiego obiadu z kilku składników.
Składniki zupy oczywiście możecie zmieniać według upodobań. Weganie mogą pominąć śmietankę, na rzecz np. mleka kokosowego lub ryżowego. Będzie równie pysznie.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut
Wartość kaloryczna: 165 kcal
Składniki:
- fasolka szparagowa – 200 g
- marchewka – 200 g
- ziemniaki – 200 g
- pomidory – 500 g
- cebula – 100 g
- jarmuż – 50 g
- kasza jęczmienna – 50 g
- śmietana 30% – 50 ml
- lubczyk – 1 łyżeczka
- woda lub bulion – 1200 ml
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę umyj i obierz, pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z marchewką i ziemniakami. Cebulę pokrój w kostkę. Warzywa zalej bulionem lub wodą i zagotuj.
Pomidory obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki (np. ósemki). Przełóż je do gotującej się zupy. Dodaj lubczyk. Gotuj całość pod przykrywką na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodaj jarmuż i suchą kaszę. Nie wrzucaj tylko zdrewniałych części jarmużu. Całość gotuj jeszcze około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Na koniec dodaj śmietanę i dopraw całość solą i pieprzem.
Smacznego!
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Letnia zupa z fasolką i jarmużem”