Site Overlay

Dynia w pigułce

Jak wygląda dynia?

Dynia to symbol jesieni. I choć pod względem botanicznym należy do owoców, to traktowana jest jak warzywo. I niech tak zostanie.
To co charakterystyczne dla dyni to niezwykłe kształty, rozmiary i przede wszystkim barwy.
Dynie zazwyczaj są okrągłe, lekko spłaszczone, w kolorach od zielonego, przez mocno żółty do intensywnie pomarańczowego. W środku znajdziemy zwarty i jędrny miąższ z pestkami.

Skąd pochodzi dynia?

Od ponad 10 000 lat uprawia się ją w Ameryce Środkowej i stamtąd dotarła do Europy. W Polsce dynię poznano na przełomie XVII i XVIII wieku i początkowo nazywana była banią. Nazwa „dynia” pochodzi od greckiego słowa, które oznacza „mały melon”.

Jak smakuje dynia?

W smaku jest delikatna, lekko słodka i podobnie jak cukinia lubi przyprawy. Pieczenie wydobywa z dyni bardzo słodki smak i cudowny aromat.

Jakie są rodzaje dyni?

Gatunków dyni jest niezliczona ilość, ale przedstawię Wam kilka najpopularniejszych:

Dynia Hokkaido

Dynia o intensywnie pomarańczowej skórce i zwartym miąższu. Jest mała i ma charakterystyczny kształt. Pomimo tego, że skóra jest twarda nie musimy jej obierać, ponieważ po upieczeniu nadaje się do jedzenia.

Dynia Makaronowa (Spaghetti Squash)

To chyba najbardziej charakterystyczna z odmian. Ma podłużny kształt (trochę przypomina kabaczka), żółty kolor i włóknisty miąższ. Po ugotowaniu lub upieczeniu rozdziela się na włókna przypominające makaron spaghetti. Najlepiej upiec ją w całości i wydrążyć miąższ widelcem.

Dynia piżmowa (Butternut Squash)

Kształtem przypomina trochę gruszkę z jasnopomarańczową, cienką skórką. Ma małe gniazdo nasienne, a delikatnej skóry nie trzeba obierać. Tą dynię można jeść na surowo.

Dynia muszkatołowa (Prowansalska)

Wyróżnia ją zielona lub brzoskwiniowa skórka i intensywnie pomarańczowy środek. Jako jedna z niewielu odmian nadaje się do jedzenia na surowo, więc można ją wykorzystać jako dodatek do surówek lub sałatek.

Dynia ozdobna (np. Sweet Dumpling)

Niektóre dynie ozdobną nadają się do jedzenia. Mają piękne kolory i kształty. Znakiem rozpoznawczym są biało-pomarańczowe lub biało-zielone paski. Dynie ozdobne są małe, dlatego warto przygotować pyszne nadzienie i wypełnić nim ich środek. Obiad będzie prezentował się obłędnie.

Dynia Olbrzymia (Klasyczna, Bambino, Halloween)

Najpopularniejsza odmiana. Miękka, łatwa do krojenia. Bardzo delikatna w smaku, dlatego warto dodać do niej jakieś wyraziste dodatki (szałwia, curry, papryka, ser pleśniowy).

Kiedy jest sezon na dynię?

Sezon na dynię jest krótki. Trwa od września do listopada. I należy pamiętać, że dynia nie lubi mrozów. Dlatego trzeba cieszyć się jej smakiem póki temperatura nie spada poniżej zera i jeść jej jak najwięcej.

Dlaczego warto jeść dynię?

  • Zawiera duże ilości beta-karotenu który jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że chroni komórki naszego organizmu przed starzeniem się.
  • Ma właściwości odkwaszające.
  • Zawiera witaminy A, B1, B2, C, wapń, żelazo, potas i magnez.
  • Panowie powinni pamiętać o pestkach dyni, ponieważ zapobiegają one chorobom prostaty.

Jak przechowywać dynię?

Pamiętaj, że warzywa dyniowate należy przechowywać w miejscu gdzie temperatura nie spada poniżej zera, ale też nie jest zbyt gorąco. Aby szybko się nie zepsuły należy układać je dość luźno i w miejscu przechowywania zapewnić swobodną cyrkulację powietrza.
Dynię możesz upiec i zmiksować ją na gładkie puree. W takiej formie idealnie nadaje się do zamrożenia. Dzięki temu poza sezonem możesz cieszyć się smakiem zupy dyniowej albo dyniowych muffinów.

Jak przygotować dynię, żeby była najsmaczniejsza?

Smak dyni warto podkreślić takimi dodatkami jak rozmaryn, szałwia, chilli, cynamon czy boczek wędzony. Można ją przyprawiać subtelnie, ale ja zdecydowanie wolę ją z dodatkiem sporych ilości przypraw i ziół, ponieważ znakomicie wchłania ich aromat.

Czasami w internecie możecie spotkać się z opiniami, że niektóre rodzaje dyni nadają się tylko do pieczenia, inne tylko do gotowania, a jeszcze inne smakować Wam będą tylko w słodkich wypiekach.

Ja uważam, że wszystkie dynie są podobne w smaku. To fakt, że niektóre są odrobinę bardziej słodkie, ale moim zdaniem nie ma większego znaczenia jaką dynię wybierzesz do zupy, do upieczenia czy na jesienne muffiny. Wyjątkiem jest dynia makaronowa, która ze względu na swoją strukturę nadaje się głównie jako makaron.

Pamiętaj, że pomimo tego, że dynia jest twarda to obróbka termiczna sprawia, że szybko staje się miękka i gotowa do zjedzenia.

Gotowanie: do zupy dodawaj dynię pod koniec gotowania, pokrojoną w nieduże kawałki. Tak przyrządzona dynia potrzebuje około 20-30 minut, żeby zmięknąć.

Pieczenie: wydobywa z dyni cudowną słodycz, pokrojona i wymieszana z odrobiną oleju w piekarniku nastawionym na 200°C potrzebuje około 35-45 minut.

Smażenie: na rozgrzanym oleju dynię pokrojona w małą kostkę wystarczy podsmażyć około 5 minut z każdej strony, żeby była jędrna i smaczna.

Moje propozycje na dynię w roli głównej:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *