Site Overlay

Fasolka szparagowa

Mam wrażenie, że żadne z warzyw nie kojarzy się tak bardzo z latem jak fasolka szparagowa. Ugotowana, okraszona roztopionym masłem i posypana bułka tartą jest nieodzownym elementem tradycyjnej kuchni kiedy na termometrach ponad trzydzieści kresek.

Fasolka szparagowa należy do rodziny roślin strączkowych i pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej. Odmiany to fasolka żółta i zielona. W smaku niczym się nie różnią, natomiast żółta ma więcej potasu i fosforu, a zielona – kwasu foliowego i beta-karotenu.

Fasolkę szparagową możemy przygotowywać na wiele sposobów. Idealnie sprawdzi się w formie sałatki z pomidorami koktajlowymi, fetą i dobrym sosem winegret, możemy przygotować makaron z dodatkiem fasolki, cukinii i świeżych ziół, albo tradycyjnie ugotować ją i dołożyć do młodych ziemniaków i jajka sadzonego.

Fasolka ze względu na delikatny smak świetnie łączy się z wieloma letnimi produktami takimi jak dojrzałe pomidory, cukinia, bób, świeży tymianek, mięta, natka pietruszki.

Fasolkę szparagową możemy ugotować – odcinamy końcówki, przekładamy do dużej ilości zimnej wody i gotujemy przez kilkanaście minut. Ważne, żeby jej nie rozgotować. Najlepsza jest al dente.
Możemy ją upiec – surową, obraną wcześniej fasolkę skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 15-20 minut. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Możemy ją też usmażyć – na maśle z dodatkiem świeżych ziół, ale wcześniej musimy ją delikatnie obgotować

Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna (100g – 24kcal), zawiera błonnik pokarmowy regulujący pracę jelit, dużo potasu, beta-karotenu, kwasu foliowego i witamin z grupy B.

Należy pamiętać, żeby fasolki nie jeść na surowo, gdyż może to skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (bólami brzucha, wzdęciami, wymiotami). Odpowiedzialna za to jest substancja antyodżywcza- toksoalbumina (fazyna), która pod wpływem obróbki termicznej zostaje zniwelowana.

Mam nadzieję, że moje propozycje na fasolkę szparagową w roli głównej przypadną Wam do gustu i przestanie być smutnym warzywem posypanym jedynie bułką tartą.

1 thought on “Fasolka szparagowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *